Eveniment

Criza din sanatate nu a afectat consumul de medicamente

24.02.2006, 22:16 8

Piata farmaceutica a inregistrat o crestere de 18% anul trecut, pana la 4,6 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro - n.r.), potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim.

Consumul de medicamente prin intermediul farmaciilor, care s-a ridicat la 3,47 miliarde de lei (circa 950 mil. euro - n.r.), a inregistrat cel mai ridicat nivel de crestere, de aproximativ 25% comparativ cu 2004, in timp ce consumul pe segmentul spitalelor a crescut cu doar 0,2%.

Vanzarile prin intermediul farmaciilor reprezinta aproximativ 75% din totalul pietei.

"Cresterea pe retail se datoreaza extinderii retelelor, precum si faptului ca cele mai importante cresteri au fost inregistrate de ariile terapeutice care se vand predominant prin intermediul farmaciilor, cum ar fi cardiovascular sau sistemul nervos central", a afirmat Coca Cascaval, director de marketing al companiei Antibiotice.

Rezultatul reprezinta o crestere peste estimarile initiale ale companiilor din piata, care mizau pe un avans de cel mult 10-15% al consumului de medicamente. Eliminarea compensarii cu 90% pentru o categorie extinsa de medicamente, precum si intarzierea platilor datoriilor statului catre companiile din piata, care au generat in randul acestora probleme de lichiditate, nu au afectat semnificativ cresterea pietei farmaceutice.

Principalele lanturi de farmacii, Sensiblu, Help Net, Catena sau City Pharma, si-au extins in forta retelele anul trecut.

"Performanta anului 2005, datorata segmentului de retail, este peste majoritatea asteptarilor initiale. Pentru 2006 este probabil sa asistam la o noua crestere, insa sub performanta anului 2005, in principal din cauza nevoilor semnificative ale pietei, in conditiile in care perspectiva legislativa nu este deocamdata clara, iar concurenta se va intensifica", au aratat reprezentantii Cegedim.

Liderul pietei a fost anul trecut compania britanica GlaxoSmithKline, cu 9,1% din piata, compania elvetiana Hoffmann la Roche a inregistrat o cota de 6,7% din piata, in timp ce pozitia a treia a fost ocupata de grupul elvetian Novartis, cu 6,4% din piata.

Cei mai importanti producatori romani de medicamente, Sicomed (preluata de Zentiva), Terapia Cluj-Napoca si Antibiotice Iasi au obtinut cote de 4,7%, 3,4%, respectiv 3,2% din piata farmaceutica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels