Eveniment

CSM: Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru au fost suspendaţi din funcţii

CSM: Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru au fost suspendaţi din funcţii

Autor: Livia Ispas, Lucia Efrim - Mediafax

11.07.2012, 10:40 1089

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a spus că la acest moment este dispusă începerea urmăririi penale în cazul procurorilor Bălan şi Sâmpetru şi că în prezent continuă percheziţiile începute miercuri dimineaţă în acest caz.

Atât Alina Ghica, cât şi vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, au spus că nu au vorbit cu Bălan şi Sâmpetru.

"Aştept ca instituţiile judiciare să îşi spună cuvântul în acest caz", a precizat Alina Ghica.

Vicepreşedintele Consiliului a precizat că în cazul lui Sâmpetru a fost dispusă încetarea detaşării la CSM, iar Bălan a fost suspendat din funcţia de membru al CSM, începând de miercuri.

Potrivit surselor citate, Marcel Sâmpetru a fost consilierul lui Bălan şi, de la începutul anului, era detaşat în aparatul tehnic, la Direcţia Resurse Umane a CSM.

Întrebată dacă situaţia creată de Bălan şi Sâmpetru afectează justiţia, Hăineală a spus că nu este o problemă care să angreneze instituţia.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

"În baza art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 95 alin. (1) lit. a )din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat ieri, 10 iulie 2012, percheziţionarea biroului folosit de învinuitul George Bălan, procuror, membru al CSM, şi a biroului, respectiv, a domiciliului învinuitului Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul PÎCCJ, actualmente detaşat la CSM", se arată într-un comunicat de presă de miercuri al CSM.

Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei domiciliare a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie-Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat anterior că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş.

Potrivit surselor citate, George Bălan şi Marcel Sâmpetru şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României.

Conform acuzaţiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public.

Procurorul George Bălan, membru CSM, a declarat, miercuri, că nu a săvârşit nicio infracţiune şi că a văzut la televizor acuzaţiile care i se aduc, precizând că în legătură cu numirile la Parchet şi DNA el nu a vorbit cu nimeni despre nume, ci doar despre principii.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că în perioada sa de interimat la Cotroceni exclude schimbarea procurorurului general Codruţa Kovesi precum şi orice schimbare în instituţii precum DNA şi Parchetul General.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO