Eveniment

Cu 80% din terenuri, companiile straine fac agricultura din vestul tarii

05.11.2003, 00:00 119



Pretul scazut al pamantului si posibilitatea de a atrage fonduri nerambursabile prin programele europene au determinat multe companii straine sa investeasca in agricultura romaneasca. Astfel ca, in acest moment, potrivit statisticilor Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), peste 80% din terenurile agricole din vestul tarii au fost cumparate de firme cu capital strain inregistrate in Romania, concentrari similare inregistrandu-se si la nivelul spatiilor comerciale din orasele mari.



"Interesul este manifestat in principal de firmele cu actionari din spatiul Uniunii Europene, care dupa integrarea Romaniei pot trece terenurile in proprietatea persoanelor fizice actionari. Unele firme cumpara teren pentru a-l revinde altor societati straine", a explicat Petrisor Morar, presedintele UNAI.



Concentrarile de suprafete agricole se regasesc in Satu Mare, Arad, Oradea si Timisoara, unde firmele straine detin peste 80% din terenuri.



In conditiile in care in vestul tarii nu mai exista suprafete intinse de terenuri, tendinta este ca investitorii sa migreze catre alte zone, mizand fie pe fonduri comunitare pentru sprijinirea agriculturii, fie pe cresterea preturilor la terenuri, a mai spus Morar.



Legislatia nu permite cetatenilor straini sa cumpere terenuri, dar interdictia nu se aplica in cazul societatilor cu capital strain inregistrate in Romania, acestea fiind persoane juridice romane.



Locuitorii din statele Uniunii Europene vor putea obtine titluri de proprietate asupra pamanturilor numai dupa integrarea Romaniei in spatiul pietei comune, o data cu ultimele liberalizari ale contului de capital.



Potrivit lui Petrisor Morar, o situatie similara are loc si la nivelul spatiilor comerciale din marile orase de porvincie. El a aratat ca, in aceste cazuri, investitorii straini isi permit sa plateasca preturi peste cele oferite de oamenii de afaceri autohtoni, incercand sa-si acopere costurile prin crearea unor structuri de monopol.



Banatul a atras cei mai multi investitori straini, in special italieni si spanioli. Ei au cumparat, la preturi derizorii, mii de hectare de la taranii din Timis (la Remetea Mare, Giarmata, Deta, Jimbolia, Carpinis, Jamu Mare si Iecea).



De exemplu, compania cu capital spaniol Bardeau Holding detine circa 18.000 de hectare de teren din care 13.500 de hectare in proprietate proprie in judetele Arad, Timis si Caras - Severin. Principalele culturi infiintate in acest an sunt cele de grau, orz, floarea soarelui, porumb si mazare furajera.



Paco Magnani a deschis in '95 firma agricola Erremme Agro Ferma la Jamu Mare, iar din '96 a inceput sa cumpere teren agricol de la tarani. "Spre deosebire de Italia, unde un hectar se vinde intre 15.000 si 30.000 de dolari, Romania este paradisul investitorilor straini. Cele aproape 1.000 de hectare pe care le detin le-am achizitionat in medie cu 250 de dolari, aici intrand si toate taxele aferente", spune investitorul italian.



Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Guglielmo Frinzi, declara recent ca Genagricola, societate membra a grupului italian Generali, a achizitionat 20.000 de hectare de teren agricol in zona Timisoara si intentioneaza sa cumpere cateva mii de hectare de teren pentru viticultura in judetul Caras-Severin. "Din ce am auzit, in judetul Timis nu mai exista terenuri mari disponibile, ma refer la suprafete cuprinse intre 100 si 1.000 de hectare, astfel ca investitorii italieni se indreapta catre zona Caras Severin. Zonele din vestul tarii sunt preferate pentru ca sunt mai aproape de Italia, iar timpul de transport este mai redus", a afirmat Frinzi.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO