Eveniment

Cu banii daţi în avans, Timişoara-Arad şi centura Arad întârzie

17.06.2010, 23:45 52

Contractele pentru realizarea autostrăzii Timişoara-Arad (32 km)şi a centurii ocolitoare Arad (12 km) ar putea fi reziliate, avândîn vedere că deşi proiectele au fost începute în ianuarie 2009,respectiv aprilie 2009, stadiul lucrărilor este de doar 7-10%, deşiconstrutorii au primit anul trecut în avans prima tranşă de bani,potrivit declaraţiilor lui Radu Berceanu, ministrultransporturilor.

Altfel spus, întârzierile la Timişoara-Arad sunt de şase luni,iar la centura Arad de nouă luni, ambele proiecte fiind pecoridorul IV paneuropean de transport şi sunt finanţate cu banii dela Banca Europeană de Investiţii şi fonduri ale UE.

Autostrada Timişoara-Arad este realizată de consorţiul formatdin companiile FCC Construction (Spania) şi Astaldi (Italia), întimp ce varianta ocolitoare a centurii Arad este construită deconsorţiul FCC Construction (Spania) şi Porr Technobau (Austria).Ambele proiecte au ca termen de finalizare jumătatea anului2011.

Berceanu le-a atras atenţia constructorilor autostrăziiTimişoara-Arad într-o vizită la şantier că au trecut 400 de ziledin termenul de 720 de zile şi că ar trebui să lucreze şi noaptea,pentru a recupera timpul pierdut.

Constructorii au justificat întârzierile prin faptul că nu auprimit autorizaţiile de construcţie şi nu au fost făcuteexproprierile la terenuri. "Unde am dat terenul nu s-a făcut nimic.Sunt convins că avem probleme, mai ales legate de bani, dar nu o săexpropriez tot ceea ce trebuie pentru lucrare cu foarte mulţi banişi să nu expropriez şi în altă parte. Atunci, expropriez undeîncepe lucrarea, peste şase luni mai expropriez undeva, că nu amatâţia bani să expropriez tot. Dacă puteţi să lucraţi în condiţiileacestea, sunteţi bineveniţi, dacă nu, atunci puteţi să nu maiveniţi la licitaţii", le-a spus Berceanu constructorilor.

Valoarea contractului de realizare a autostrăzii Timişoara-Aradeste de 135 mil. euro, fără TVA, şi va cuprinde 11 poduri şipasaje, 14 pasaje peste autostradă, un nod rutier şi două spaţii deservicii. Centura ocolitoare Arad are o valoare de investiţie de119 mil. euro, fără TVA, şi cuprinde patru noduri rutiere, nouăpoduri şi patru pasaje.

Mesajele lui Berceanu

  • Berceanu speră ca la începutul sezonului estival din 2011 să sepoată circula de la Piteşti la Constanţa pe autostradă.
  • Centura ocolitoare a Bucureştiului (100 km) la nivel deautostradă nu poate fi abordată până când nu vor fi bani deexproprieri.
  • Dorinţa lui Berceanu este ca în 2011, la anul, pe vremea asta,peste tot de la intrarea în ţară până la Sibiu să se lucreze petoate tronsoanele.
  • Arcul de nord al Bucureştiului (20 km), la patru benzi dinactuala centură, să fie finalizat până la sfârşitul anului sauînceputul anului viitor.
  • Berceanu a acuzat firmele străine că au făcut autostrăzi multeîn Spania sau în Portugalia, dar în România au 13 persoane, fărăechipament, fără angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO