Eveniment

Cu ce tablou macroeconomic stam in fata crizei

Cu ce tablou macroeconomic stam in fata crizei
12.10.2008, 18:44 26

Nivelul ridicat al datoriei externe, mai ales al celei pe termen scurt, este considerat de analistii externi unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, alaturi de deficitul de cont curent, care nu mai este acoperit decat partial de investitiile straine directe.

Analistii considera ca nivelul de 14% din PIB, la care se afla deficitul de cont curent, este tot mai greu de sustinut, in conditiile in care asistam la turbulente fara precedent pe pietele internationale, cu criza de lichiditati si finantari mai scumpe.
Totodata, investitiile straine, considerate pana acum o sursa de finantare sanatoasa, ar putea ajunge sa puna presiune pe adancirea dezechilibrului extern, in conditiile in care multinationalele incep sa repatrieze profiturile obtinute pe plan local.
Economia romaneasca a accelerat in acest an, evoluand in contrast total cu economiile din zona euro, care semnalizeaza de mai multe luni intrarea in recesiune. Dar accelerarea PIB a avut loc in contextul in care deficitul bugetar a trecut din mai de la excedent la deficit, care a urcat in august la 1,08% din PIB, analistii temandu-se de posibile cheltuieli surpriza care sa duca deficitul foarte aproape de limita de 3% din PIB.
In plus, accelerarea cresterii economice reprezinta un semnal de alarma pentru BNR, prin prisma presiunilor inflationiste pe care le antreneaza.
Inflatia anuala a coborat in septembrie cu 0,7 puncte procentuale fata de luna anterioara, de la 8,02% la 7,3%, pe fondul efectului de baza favorabil.
Analistii apreciaza insa ca avansul de 0,4% al preturilor de consum din septembrie este peste asteptari, fiind influentat de deprecierea monedei nationale.
Alimentele s-au scumpit cu 0,33%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,19%, iar la servicii cresterea de 1,05% a depasit semnificativ media generala.
Preturile la cartofi au crescut cu 2,36%, branza s-a scumpit cu 2,47%, iar laptele si produsele din lapte au costat cu 1,09% mai mult, aceste produse avand ponderi semnificative in randul marfurilor alimentare.
In schimb, pretul la carne, care are cea mai mare pondere in cosul produselor alimentare, a urcat in medie cu 0,68%.
In zona marfurilor nealimentare, cele mai vizibile cresteri au fost la autoturisme (1,79%) si produse cultural-sportive (1,07%), iar in grupa serviciilor la transportul aerian (2,94%), transportul urban (1,64%) si apa, canal, salubritate (1,73%). Preturile la energie electrica, gaze si incalzire centrala s-au mentinut neschimbate.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca nu exista niciun motiv pentru cresterea preturilor la alimente, in conditiile in care Romania inregistreaza in 2008 cel mai bun an agricol din istoria sa si preturile la combustibili nu au crescut, subliniind ca nu trebuie indusa o "psihoza" pe acest subiect.
Analistii considera ca inflatia poate cobori pana la sfarsitul anului sub 7%, existand si pareri care vad posibila chiar atingerea nivelul anticipat de BNR, de 6,6%.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale, apreciaza ca BNR nu va opera o crestere a ratei dobanzii in luna octombrie si vede posibila o diminuare la inceputul anului 2009, considerand ca prognoza BNR de 6,6% privind inflatia de la finele anului "pare inca de atins".
"Politica monetara este deja mai restrictiva prin prisma scaderii inflatiei. Cat priveste dobanda de politica monetara, cred ca vom incepe 2009 cu 10%", spune Libocor.
La randul sau, Ilker Domac, economist al Citibank, este de parere ca inflatia va incetini pana la finele anului sub 7%, fata de 6,6% in 2007, cu toate ca exista si premise nefavorabile.
"Desi exista semnale ca inflatia a atins varful in iulie, recenta depreciere a leului, presiunile persistente din partea cererii si relaxarea fiscala inainte de alegerile din noiembrie nu ajuta la construirea unui scenariu confortabil", spune Domac.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, este de parere ca sansele ca inflatia sa coboare pana la 6% sunt destul de mici. "Intr-o varianta optimista, ne asteptam ca inflatia sa fie undeva in jurul valorii de 6,5% la sfarsitul anului. Probabil va depasi acest prag, dar ne mentinem estimarea."
In ceea ce priveste rata dobanzii de politica monetara, analistii sunt de parere ca este greu sa se ia o decizie de reducere in conditiile persistentei presiunilor inflationiste, decizia de mentinere sau de majorare a dobanzii urmand sa fie influentata si de executia bugetara.
Deprecierea cursului a avut o influenta nefavorabila asupra inflatiei, dar a avut un rol important la stabilizarea deficitului de cont curent, favorizand o evolutie buna pe balanta comerciala, principala componenta a deficitului. In primele opt luni, deficitul comercial a crescut cu 9,35%, comparativ cu perioada similara din 2007, la 14,58 miliarde de euro, dinamica exporturilor continuand sa fie mai accentuata decat cea a importurilor. Exporturile au crescut, in intervalul ianuarie-august, cu 18,3%, la 22,63 miliarde de euro, in timp ce importurile au avansat cu 14,6%, la 37,2 miliarde de euro. Exprimat in moneda nationala, deficitul a fost de 53,12 miliarde de lei, in urcare cu 21,05% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2007.
Romania poate inregistra o usoara deteriorare a balantei comerciale si o incetinire a exporturilor in conditiile in care semnalele cu privire la intrarea in recesiune a zonei euro, principalul partener comercial, sunt tot mai evidente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO