Eveniment

Cu cerere industrială în scădere, nici nu avem nevoie de gazele ruseşti

Cu cerere industrială în scădere, nici nu avem nevoie...

Autor: Radu Bostan

17.06.2014, 00:07 1207
Cu un consum naţional de gaze aflat în scădere, pe fondul reducerii cererii din partea industriei, România este în mod paradoxal „protejată“ de posibilele întreruperi ale livrărilor de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina.

Datele ANRE arată că nevoia internă de gaze a României a fost cu 20% mai mică în 2013 faţă de 2008, anul de vârf al economiei, iar ponderea importurilor din Rusia s-a redus de la 32% în 2008 la doar 15% anul trecut. În prezent, într-o lună de vară, importurile acoperă doar 5% din necesarul de gaze al industriei.

Gazele ruseşti destinate României încă ajungeau, ieri după-amiază, în ţară, după ce gigantul rus Gazprom a decis să sisteze livrările către Ucrai­na din cauza datoriilor de aproape 2 miliarde de dolari.

„Fluxurile circulă normal. Dacă ar fi întreruperi, am şti imediat“, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din Transgaz, compania care administrează sistemul de transport al gazelor naturale, inclusiv punctele de interconexiune cu statele vecine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO