Eveniment

Cu diplome de la privat, doar la stat te mai angajezi

15.07.2009, 00:00 346

Inflatia de diplome universitare private „pe banda" pune in pericol credibilitatea sistemului romanesc de invatamant in strainatate si incarca cu absolventi incompetenti institutiile publice.
Scandalul in care au fost implicate universitatile private „Spiru Haret" si „Petru Andrei" in ultimele zile au starnit controverse in randul reprezentantilor celor mai importante institutii de invatamant superior de stat.
Rectorul Universitatii „Babes-Bolyai", Andrei Marga, a declarat ca principala eroare in aceste doua cazuri este „supradimensionarea" si ca Romania are prea multe „unitati botezate pompos" universitati si prea putini studenti, potrivit Mediafax.
Universitatea privata „Spiru Haret" scolarizeaza in prezent peste 300.000 de studenti, adica o treime din numarul total de studenti din Romania.
„Am o cunostinta care a terminat facultatea la Spiru Haret, pe vremea cand inca se facea scoala, iar acum este angajat ca avocat in provincie. Cam 80% din colegii mei, studenti la zi, aveau joburi full time inca din timpul facultatii", sustine Cosmin, care a terminat anul acesta Facultatea de Relatii Internationale din cadrul Universitatii Spiru Haret.
Contactati de ZF, reprezentantii ANOFM, ai Ministerului Muncii si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor nu au putut raspunde la ponderea angajatilor care au absolvit facultati la stat.
„Nu se poate face o astfel de statistica si este irelevant, pentru ca cei care au studii superioare au absolvit in cadrul unor facultati acreditate, recunoscute de Ministerul Educatiei", a fost raspunsul dat de reprezentantii institutiilor.
Doar Institutul National de Administratie a raspuns solicitarii ZF: din cei 85 de angajati ai institutiei, 61 sunt absolventi ai facultatilor de stat, 5 au studiat la universitati private, iar 24 au studii medii.

De ce sunt mai slabe universitatile private
In timp ce pentru angajatorii privati, diplomele - de orice fel, nu mai fac nicio diferenta in momentul angajarii -, recruiterii orientandu-se catre abilitatile si background-ul profesional al candidatului, debuseul absolventilor facultatilor private il reprezinta institutiile si companiile de stat.
„Angajatorii privati nu mai fac diferente intre candidatii care au absolvit studiile superioare la stat sau la universitati private. Acum cinci-sase ani in urma, se pleca de la premisa ca cei de la stat sunt mai bine pregatiti, iar cei de la privat au platit niste bani, pentru ca nu erau capabili sa intre la stat", sustine Iuliana Badea, sales manager in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.
In Occident deja diplomele din Romania nu mai sunt privite cu incredere, pentru ca sunt foarte multi absolventi de studii superioare si doctori pe banda.
„Universitatile private ar trebui sa fie mai bune, pentru ca organizezi mult mai usor o universitate performanta privata decat una de stat", a mai spus Marga. Cu toate acestea, in multinationale sunt cautati absolventii de stiinte exacte ai universitatilor romanesti.
„In general, studentii romani care studiaza stiintele exacte sunt cautati de firmele multinationale si au o imagine buna in Occident. In ciuda degradarii multor aspecte din sistemul educational, avem inca acest punct forte in sistem", sustine Alexandru Manaila, absolvent de economie la Harvard College si co-fondator al Ivy and Excellence in Romania, club care reuneste 50 de membri, absolventi ai unor scoli de prestigiu precum Harvard, Yale, Princeton, MIT, Oxford sau INSEAD, dar si oameni de afaceri romani.
„La noi, din pacate, universitatile private se inteleg pe sine ca unitati comerciale. Consider legitime si adecvate masurile Ministerului Educatiei. Problema care se deschide acum este continuarea, cu consecventa, a unei abordari responsabile si exigente, care oricum este intarziata", a mai spus Marga.

Memorati, memorati, memorati!
Principala problema pe care o are sistemul educational de invatamant din Romania este data de faptul ca nu se axeaza pe dezvoltarea capacitatii analitice a studentului, ci pe memorarea unor informatii.
„Acest proces creeaza buni executanti, si nu lideri. La MIT Sloan Business School aveam cursuri intregi axate doar pe studii de caz, unde nu am memorat nimic tot semestrul. Din acest punct de vedere, cred ca sistemul nostru nu creeaza buni lideri sau CEO-s, ci mai degraba buni executanti (sigur, sunt si exceptii, dar nu as spune ca sistemul educational i-a format)", a mai spus Manaila.
Bugetul alocat universitatilor straine private reprezinta unul din cele mai importante criterii in ceea ce priveste calitatea invatamantului.
„Nu poti compara Universitatea Harvard cu un endowment de 28,8 miliarde de dolari cu o universitate din Romania cu resurse mai putine", a mai spus Manaila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO