Eveniment

Cum au ajuns americanii după 20 de ani să piardă în numai câteva zile Afganistanul. Presa americană îl face responsabil pe preşedintele Joe Biden

Cum au ajuns americanii după 20 de ani să piardă în...

Autor: Mediafax

16.08.2021, 14:27 340

Ocuparea Afganistanului de către insurgenţii talibani este un "eşec al comunităţii internaţionale", a afirmat luni ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în contextul în care insurgenţii talibani au ajuns în Kabul, în paralel cu retragerea trupelor occidentale.

"Este vorba despre un eşec al comunităţii internaţionale, care trebuie să înţeleagă că lucrurile nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Mă tem că, în cazul unei ţări precum Afganistanul, este vorba despre o istorie de 1.000 de ani şi de război civil, problemele trebuie gestionate şi ar putea fi nevoie să fie gestionate 1.000 de ani", a argumentat Ben Wallace, conform BBC.

"Ştim cu toţii că misiunea din Afganistan nu este terminată. Este o problemă neterminată a întregii lumi; întreaga lume trebuie să îşi aducă aportul", a subliniat Ben Wallace.

Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, este vizat de critici intense la Washington şi pe plan internaţional din cauza deciziei de a retrage brusc trupele americane din Afganistan.

Ben Wallace a criticat decizia fostei Administraţii Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan. "Când au luat Statele Unite decizia, în calitatea de naţiune principală, noi toţi am fost nevoiţi să ne retragem, în contextul configurării trupelor. Însă în perioada acordului semnat de Donald Trump cu talibanii, eu am simţit că această abordare era o greşeală. Noi toţi, întreaga comunitate internaţională, probabil suportăm consecinţele deciziei", a afirmat Benn Wallace. Ministrul britanic al Apărării a avertizat că decizia Administraţiei Donald Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului internaţional. "Nu este momentul corect, nici decizia corectă, deoarece reţeaua Al-Qaida probabil va reveni", a subliniat Ben Wallace. În contextul amplificării conflictului din Afganistan, Marea Britanie va retrimite 600 de militari în Kabul, pentru operaţiuni de repatriere a cetăţenilor britanici. Fosta Administraţie Donald Trump stabilise retragerea trupelor SUA până în mai 2021, dar preşedintele Joseph Biden a amânat retragerea până pe 31 august 2021.


Retragerea SUA şi NATO au creat un vacuum de securitate căruia armata naţională afgană nu i-a putut face faţă, permiţând ofensiva talibană. Răzvan Munteanu, analist de politică externă, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Occidentul are un rol extrem de important în gestionarea crizei.

Afganii şi cetăţenii străini au rămas „la mila” talibanilor, care, în doar 11 zile au cucerit cele mai importante oraşe din ţară, inclusiv capitala, Kabul. Oamenii se simt cu atât mai disperaţi, după ce preşedintele a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge.

„Fuga preşedintelui Ghani, deşi criticată de o parte a presei internaţionale, a condus către evitarea unui conflict armat care s-ar fi transformat într-un masacru, încheiat tot prin cucerirea capitalei de către talibani. În momentul de faţă, cel mai plauzibil scenariu este acela în care întregul Afganistan va fi controlat de către talibani, deşi capacitatea de control teritorial al ţării poate diferi de la o regiune la alta, ţinând cont de specificacitatea şi multitudinea etnică a Afganistanului”, este de părere Răzvan Munteanu, analist de politică externă.

Cel mai probabil, pe termen scurt vom avea un guvern interimar condus de către talibani, iar China, Pakistan şi poate Rusia şi Iran vor fi primii actori internaţionali care îl vor recunoaşte, e de părere expertul. Securitatea acestor ţări este direct legată de evoluţiile de la Kabul, date fiind relaţiile dintre ele.

„Spre exemplu, Beijingul va recunoaşte regimul în baza unor negocieri deja purtate cu talibanii, în baza cărora China doreşte neimplicare în probleme sale interne privind comunitatea musulmană, iar Iran urmăreşte, printre altele, ca în ţara vecină să nu escaladeze ideolgia takfiristă, care a stat la baza autoproclamatului Stat Islamic”, mai consideră Munteanu.

Foarte probabil vom asista la o alianţă PRIC, formată din Pakistan-Rusia-Iran şi China care vor încerca să fie managerii de securitate în Afganistan, alături de care s-ar putea alătura şi statele Asiei Centrale, completează expertul, care spune că, „atât timp cât dinamicile interne nu vor escalada într-o criză umanitară de proporţie, puţin probabil de altfel, nu putem vorbi de o intervenţie a NATO ori SUA. Nu în ultimul rând, PRIC va trebui ca Afganistanul să evite a redeveni un hub al grupărilor teroriste, aşa cum a făcut în cazul Al Qaeda, în caz contrar, această ţară va redeveni un generator de insecuritate la nivel global”.

Testul următoarelor ore este dat de deciziile talibanilor, în special cele care privesc acceptul acestora de a permite fără turbulenţe evacuarea diplomaţilor dar şi a civililor care doresc să părăsească ţara. Momentan, peste 60 de ţări cer, printr-o declaraţie comună, evacuarea acestora în siguranţă.

Însă atrocităţile comise în ultimele săptămâni faţă de afganii care au ajutat armata americană fac puţin probabilă deschiderea talibanilor faţă de populaţie. Astfel, cel mai probabil talibanii nu vor ţine cont de respectarea drepturilor omului, statul femeilor şi alte valori occidentale, rămânând un regim marginalizat de către Vest, punctează Munteanu.

„Deşi talibanii au menţionat că doresc o tranziţie paşnică a puterii, Occidentul trebuie să rămână vigilent, întrucât aceasta este cel mai probabil o încercare de a câştiga timp pentru consolidarea puterii, menţinerea unui climat stabil internaţional şi evident evitarea Consililui de Securitate al ONU de a declara criză umanitară”, conchide analistul de politică externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO