Eveniment

Cum au evoluat anul trecut afacerile celor mai mari cinci jucători din industria navală: afaceri totale de 2,3 miliarde de lei, în scădere cu 20%, şi 8.120 de angajaţi

Cum au evoluat anul trecut afacerile celor mai mari cinci...

Autor: Mirabela Tiron

10.07.2023, 16:30 169

♦ Cele mai mari cinci şantiere navale de pe piaţa locală adunau anul trecut 8.120 de angajaţi, faţă de 8.885 de persoane anul anterior ♦ Doar trei companii din cele cinci au raportat profit net anul trecut şi doar doi coloşi au reuşit să îşi crească cifra de afaceri ♦ Topul celor mai mari jucători din această industrie s-a schimbat după rezultatele de anul trecut.

Cele mai mari cinci şantiere navale de pe piaţa locală au avut anul trecut afaceri totale de 2,3 mi­li­arde de lei (470 mil. euro), în scădere cu 20%, şi au adunat 8.120 de angajaţi în total, în scădere faţă de anul anterior, arată o analiză realizată de ZF.

Şantierul naval Vard Tulcea, cel mai mare jucă­tor de pe piaţa construcţiilor navale şi cel mai mare anga­ja­tor din judeţul Tulcea, a finalizat anul trecut cu afa­ceri de 1,2 miliarde de lei, nivel similar cu cel din anul anterior, şi a raportat profit faţă de pierderi anul ante­ri­or, potrivit datelor publice. Compania a rapor­tat un profit net de 64 de milioane de lei anul trecut, faţă de pierderi de 18 mil. lei anul anterior, potrivit datelor publice. Şantierul avea anul trecut în produc­ţie nave de croazieră, blocuri în plutire pentru Italia, o navă off­shore şi una militară. Şantierul naval din Tulcea a­vea anul trecut 2.726 de angajaţi, potrivit mfinante.ro.

La începutul anului trecut grupul Vard anunţa că va integra şantierele navale din Tulcea şi Brăila într-o singură entitate administrativă, proiectul fiind lan­sat în urma deciziei luate la nivelul grupului Fincan­tieri, din care face parte Vard. Fuziunea are ca scop re­ducerea costurilor de producţie, simplificarea proce­sului decizional, reducerea costurilor administrative. Fuziunea va avea la bază modelul operaţional şi de business al grupului Fincantieri, în care o singură companie încorporează mai multe şantiere navale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO