După ce pe 18 aprilie a fost publicată în Monitorul Oficial, legea care interzice aparatele slot machine în localităţile care au mai puţin de 15.000 de locuitori ar urma să intre în vigoare pe 28 aprilie.
Operatorii care deţin aparatele slot machine în localităţile cu populaţie mai mică de 15.000 de oameni interpretează legea iniţiată de pesedistul Alfred Simonis, în tentativa de a-şi salva afacerea.
Primăriile din sate şi comune au început să emită adeverinţe care le atestă „capacitatea” localităţii.
O astfel de adresă a fost emisă de comuna ilfoveană Gruiu, care apare în documentele oficiale cu o populaţie de sub 10.000 de locuitori, pentru firma SC Neagu 93 Impex SRL.
Conform recensământului efectuat în 2021, populaţia comunei Gruiu se ridică la 7.586 de locuitori, în creştere faţă de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistraţi 7.412 locuitori.
La Gruiu, dacă se aplică legea, păcănelele nu mai au voie să existe dincolo de ziua de 28 aprilie, când legea urmează să intre în vigoare. Firma amintită are sediul în Gruiu.
Subînscrisă unei regiuni mai mari, judeţul Ilfov, comuna poate „oferi” cifra de care are nevoie un operator de păcăne ca să nu-şi arunce sloturile şi să-şi vadă nestingherit de afacere.
De asta s-a ocupat Primăria din Gruiu: i-a oferit agentului economic hârtia de care avea nevoie.
„Adeverim prin prezenta că UAT Comuna Gruiu face parte din UAT Judeţul Ilfov, care judeţ a avut la ultimul Recensământ al Populaţiei şi al Locuinţelor din anul 2021, un număr de 542.686 de locuitori.
Eliberăm prezenta spre a servi SC Neagu 93 Impex SRL pentru declarare punct de lucru”, se specifică în adresa emisă pe 22 aprilie cu care compania SC Neagu 93 Impex SRL încearcă să fenteze „legea Simonis”.
AICI, replica Primăriei şi subtilităţile cazului.