Eveniment

Daea: Romania nu exporta zahar in Ungaria

16.07.2004, 00:00 42

Romania nu a primit nici un protest oficial din partea Ungariei legat de problema micului trafic in granita cu produse alimentare si in special cu zahar alb.
"Problema actuala (n.r. a importului de zahar la sacosa in Ungaria) este a statului ungar si nu a autoritatilor romane pentru ca nu Romania exporta zahar in Ungaria, ci ungurii trec granita si cumpara din Romania", spune Petre Daea, ministrul agriculturii.
Declaratia ministrului roman vine dupa ce ministrul de finante maghiar, Tibor Draskovics, a avertizat ca va cere ajutorul Comisiei Europene de la Bruxelles pentru a lua masuri de protejare a producatorilor de zahar din Ungaria, tara care de doua luni este membra a UE.
Micul trafic de frontiera cu zahar la granita romano-ungara a explodat dupa ce Ungaria a aderat la UE iar preturile pentru acest produs au crescut cu 20-25%.
Estimarile Patronatului Zaharului merg catre exporturi de zahar romanesc "la sacosa" de aproape 2.000 de tone lunar (800.000 de euro) iar amploarea fenomenului este de asteptat sa creasca.
"Este un fenomen foarte clar nu numai la nivelul micului trafic de granita, dar si la nivelul firmelor care au inceput deja sa comande zahar romanesc in cantitati din ce in ce mai mari", spune Ioan Armeneanu, presedintele Patronatului Zaharului, organizatie din care fac parte cele mai mari fabrici de zahar din Romania.
El spune ca zaharul romanesc este de doua ori mai ieftin decat cel unguresc (0,4 euro/kilogram fata de 0,8-0,9 euro/kilogram) si ca Romania ar trebui sa se pregateasca pentru o evolutie similara cu cea din Ungaria in perspectiva anului 2007.
"Pretul zaharului romanesc este foarte mic in comparatie cu cel din alte tari si acesta ar trebui sa creasca pentru a nu ne trezi in situatia ungurilor", spune Armeneanu.
Patronatul Zaharului a inaintat recent o propunere de marire a taxelor vamale pentru zaharul brut de la 45% la 70% si pentru zaharul rafinat de la 90% la 140% pentru a proteja industria autohtona de importurile de zahar brut din trestie de zahar foarte ieftin, venit in special din Brazilia.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO