Eveniment

Dana Ciriperu: ”O mie de companii din România sunt responsabile de 50% din cifra de afaceri din economie”

19.11.2020, 18:56 623

S-a angajat la Ziarul Financiar când avea 23 de ani şi era la Cluj, ieşită de pe băncile facultăţii de Jurnalism. Astăzi, Dana Ciriperu coordonează, din poziţia de redactor-şef adjunct, echipa de jurnalişti care scriu despre universul companiilor din România.

Cum ai ajuns în redacţia ZF?

Povestea mea la ZF a început cu Afaceri de la zero, era o rubrică scrisă în pagina 2 a Ziarului Financiar, scriam poveşti despre antreprenori tineri aflaţi la început de drum. Acum, cumva, se leagă tot de aceste Afaceri de la zero, pentru că este emisiunea video pe care o avem în cadrul Ziarului Financiar, de fapt arată cumva şi evoluţia ziarului în aceşti 22 de ani.

M-am angajat la ZF în 2004, eram la Cluj, aveam 23 de ani, dacă stau să mă uit în urmă am fost bătrână pentru redacţia ZF pentru că majoritatea colegilor mei care sunt astăzi încă în redacţie s-au angajat la 22 de ani sau poate chiar mai devreme.

Cum arăta sistemul de companii din România la începuturile ZF?

În anul 2000 în România erau 5 companii în total care aveau afaceri de peste un miliard de lei vechi, transformaţi în moneda de acum. Erau cinci companii atunci, în 2019 sunt 171 de companii cu afaceri de peste un miliard de lei, asta spune multe despre cum a crescut businessul. Dincolo de asta, dacă te uiţi la topurile de companiilor de la începutul anilor 2000 erau dominate de companii de stat, Renault abia cumpărase Dacia în 1999, Petrom era încă o companie de stat, Sidexul era încă de stat.

Se făcea business antreprenorial la începutul anilor 2000?

Din 2000 încoace au început antreprenorii să clădească încet dar sigur businessuri mari în România. La începutul anilor 2000 Dedeman, Catena, Altex, branduri care astăzi au devenit cele mai mari companii antreprenoriale din România, erau la început sau nu existau. Astăzi Dedeman are afaceri de 8,2 miliarde lei, peste 2 miliarde euro cifră de afaceri. Anca Vlad a construit cu grupul Fildas -Catena un business de peste un milliard de euro, Altex la fel se duce către miliardul de euro. Toate aceste companii la începutul anilor 2000 erau mici sau inexistente.

Cum arată tabloul micro, al companiilor, în 2020?

Universul de companii din România are un nucleu solid de companii mari, top 1.000 cele mai mari companii din România, practic sunt responsabile de jumătate din cifra de afaceri totală realizată în economie, acesta este nucleu tare de companii mari, în mare parte multinaţionale. Nucleul viu, dinamic al economiei este format din microîntreprinderi, microîntreprinderi care ca număr sunt covârşitoare în economie, 98% din ponderea companiilor din România sunt microîntreprinderi, asta înseamnă firme care au între 0 şi 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 2 milioane de lei anual. Ele sunt în jur de 650.000 de astfel de firme avem în economia românească, au un milion de salariaţi, sunt responsabile de doar un sfert din cifra de afaceri totală din economie, dar au o contribuţie semnificativă la profit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO