Eveniment

Datoriile? Mai intai in Clubul de la Paris

14.07.2003, 00:00 517



Prima "listare" oficiala a statelor care au creante asupra Irakului, facuta de catre Clubul de la Paris -organizatia unde se discuta restructurarea datoriilor statelor catre state-, include chiar si tari ca Danemarca sau Olanda, care au de recuperat sub 100 de milioane $.



Rom=nia, cu 1,7 mld.$ creante, nu a prins nici un loc pe lista, pentru ca nu este membra a Clubului. Acesta este o organizatie informala, creata in 1956, care reuneste cele mai mari state industrializate, de obicei creditoare pentru statele in curs de dezvoltare. #leadend#



Datoriile Irakului facute p=na in 1990 sunt in suma de peste 21 miliarde de dolari fata de tarile membre ale Clubului de la Paris, au anuntat ieri reprezentantii acestuia.



"Potrivit estimarilor preliminare, datoria publica totala pe care Irakul o are fata de Clubul creditorilor de la Paris, incluzand Brazilia si Coreea de Sud, se ridica la 21,018 miliarde de dolari", se precizeaza in comunicat.



Suma nu include valoarea dobanzilor aferente, care s-ar putea ridica la o suma echivalenta cu fondurile acordate.



Principalii creditori ai Irakului sunt Japonia, care trebuie sa recupereze un imprumut initial de 4,1 miliarde de dolari, Rusia (3,45 miliarde de dolari), Franta (aproximativ trei miliarde de dolari), Germania (2,4 miliarde de dolari) si SUA (2,19 miliarde de dolari). Marea Britanie a acordat statului arab imprumuturi de 930,8 milioane de dolari.



Declaratia Clubului de la Paris reprezinta prima evaluare a datoriilor externe irakiene si echivaleaza cu o mica parte din datoriile totale ale acestei tari, estimate la 110-120 miliarde de dolari. Suma nu ia lua in calcul daunele pe care le cer autoritatile din Kuweit pentru invazia din 1990.



Clubul creditorilor de la Paris a apreciat ca guvernul de la Bagdad nu va fi in masura sa inceapa rambursarea datoriilor externe pana la sfarsitul anului 2004.



Calculele acestui grup nu iau in considerare o serie de fonduri primite de Irak, cum ar fi cele alocate de statele din Golful Persic. Acestea ar trebui sa primeasca 35 de miliarde de dolari, dar suma depinde de statutul acestor fonduri, care pot fi considerate credite sau ajutoare financiare.



De asemenea, Clubul de la Paris nu a luat in considerare datoria comerciala a Irakului.



Analistii considera ca initiativa creditorilor de la Paris va mobiliza institutii precum Fondul Monetar International (FMI), determinandu-le sa se implice si sa finanteze statul irakian.



Clubul de la Paris are 19 state membre permanente: Austria, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite.



Printre statele care s-au implicat in acordurile de creditare se mai numara Abu Dhabi, Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Coreea de Sud, Israel, Kuweit, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Portugalia, Trinidad Tobago si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO