Eveniment

Datoriile Rompetrol ar putea fi reeşalonate pe 2-3 ani

Autor: Iulian Anghel

09.12.2010, 23:45 23

Datoria de 580 mil. euro pe care Rompetrol o are faţă de statulromân ar putea fi reeşalonată pe o perioadă de doi-trei ani. Odelegaţie a Kazahstanului va veni în ianuarie la Bucureşti pentruaceste discuţii, a susţinut miercuri-seară preşedintele TraianBăsescu la postul public de televiziune.

Şeful statului a reluat miercuri unele acuzaţii la adresa omuluide afaceri Dinu Patriciu ("încearcă să devalorizeze acţiunilecompaniei"), proprietar al Rompetrol în 2003, când compania arecurs la o emisiune de obligaţiuni convertibile, în valoare de 570mil euro (740 mil dolari), în cadrul unei conversii a datoriilorcătre stat ale Rompetrol. Actualul proprietar al Rompetrol nu şi-arăscumpărat obligaţiunile scadente la 30 septembrie 2010. Înschimb, grupul KazMunaiGaz a decis conversia în acţiuni aobligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003, statul urmând săredevină acţionar cu un pachet minoritar. Guvernul a refuzat, iarcazul a ajuns în instanţă.

Traian Băsescu a arătat la postul de televiziune citat că adiscutat cu omologul său din Kazahstan Nursultan Nazarbaev -Băsescu a fost în Kazahstan la 1 decembrie, la summitu-ul OSCE -despre eşalonarea da­toriilor Rompetrol, propunându-i eşalonarea pedoi-trei ani a plăţilor, în sume şi termene fixe. Preşedinţiaarătase săptămâna trecută că Traian Băsescu

i-a cerut lui Nursultan Nazar­baev ca partea kazahă să-şi achiteintegral toate obligaţiile către statul român.

"În ianuarie va fi trimisă o comisie pentru a discuta eşalonareaşi asigurarea că Kaz Munai Gaz îşi va onora obligaţiile fără săîncerce să meargă pe metodele pe care şi acum văd că domnulPatriciu încearcă să le promoveze", a susţinut Băsescu.

"Nu-mi datorează nimic (Dinu Patriciu - n.n.). Aici discutăm de580 de milioane de dolari pe care statul român trebuia să îiîncaseze şi nu discutăm de valoarea acţiunilor. Cei 580 de milioanede dolari pot fi plătiţi şi în acţiuni, dacă aşa hotărâm, dartrebuie să acopere valoarea de 580 de milioane de dolari la datareturnării", a spus Băsescu, citat de Mediafax, care l-a acuzat peDinu Patriciu că încearcă să devalorizeze acţiunile companiei.

Preşedintele a afirmat că statul român poate accepta oricesoluţie convenabilă: "Statul român poate accepta orice soluţie, darnu în acţiuni, cum încearcă să-i convingă domnul Patriciu - au mairămas nişte obligaţii reciproce - dânsul încearcă să depreciezevaloarea acţiunilor Rompetrol de la data la care dânsul a vândut,şi asta înseamnă că statul român ar trebui să încaseze doar vreo250-300 de milioane", a afirmat preşedintele.

Băsescu a mai spus la TVR că este optimist în ceea ce priveşteevoluţiile viitoare ale României: "Avem bani cu care să nedezvoltăm - bani europeni. Vom găsi resurse cu care să ne acoperimdeficitul bugetar. Nu e bine că încă mai împrumutăm pentru consum,va trebui şi la anul să plătim şi din împrumuturi şi pensiile şisalariile şi ajutoarele sociale. Dar România este pe un drum deieşire din criză şi nu vom ajunge ca ţările pe care le vedem dejaintrate în derapaj şi vom mai vedea şi altele".

Ce a mai spus preşedintele la TVR

n România este pe un drum de ieşire din criză şi nu vom ajungeca ţările pe care le vedem deja intrate în derapaj şi vom mai vedeaşi altele.
n Un obiectiv pentru 2011 este consolidarea fiscală.
n Coaliţia de guvernare a luat măsurile care trebuiau în an decriză şi va rezista până în 2012.
n Soluţia Guvernului privind indemnizaţia şi concediul pentrucreşterea copilului este bună, pentru că previnedeprofesionalizarea şi împacă toate opţiunile posibile.
n Se vor desfiinţa 200 de spitale; acestea ar putea fi transformateîn azile şi creşe.
n Elicoptere ale armatei vor deveni sanitare, nu vor mai sta numaigata de război.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO