Eveniment

De ce cere E.ON Gaz o scumpire de 19% a gazelor pentru casnici?

De ce cere E.ON Gaz o scumpire de 19% a gazelor pentru casnici?

Click pentru imaginea marita

15.04.2008, 19:52 203

Furnizorul de gaze E.ON Gaz Romania a cerut recent Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o majorare cu 19% a pretului la gaze incepand cu al treilea trimestru, compania avertizand ca altfel se va confrunta cu pierderi si va fi fortata sa reduca importurile si sa opreasca alimentarea la consumatorii rau-platnici. Oficialii societatii sustin ca pretul gazelor din import va ajunge la 470 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce ANRE mentine un pret de 370 de dolari pe mia de metri cubi.
Mai mult, reprezentantii companiei au declarat ca pretul gazelor de import ar putea ajunge chiar la 500 de dolari pe mia de metri cubi in perioada urmatoare, in conditiile in care intotdeauna pe perioada verii preturile la import scad din cauza consumului mai redus si deci a cererii in scadere.
Practic, solicitarile de majorare sunt dimensionate astfel incat noile preturi sa acopere pierderile companiilor de profil, inregistrarea unor rezultate financiare slabe nefiind o optiune pentru jucatorii din piata de profil.
Pretul la gaze pentru consumatorul final este format in proportie de 65% din costul de achizitie al gazelor din import si de pe piata locala, restul reprezentand costuri pentru transport, inmagazinare, distributie si furnizare, costuri care raman aproximativ constante. Cea mai semnificativa crestere din acest cos de factori care influenteaza costul la consumatorul final este pretul gazelor din import, pret pe care autoritatile nu-l pot influenta in niciun fel, acesta fiind impus de unicul furnizor extern: Rusia.
Astfel, o crestere de 27% a pretului la gazele naturale importate pana la un nivel de 470 $ / 1.000 mc, se traduce printr-o crestere de circa 14% la pretul pe care il plateste consumatorul final, tinand cont de faptul ca gazul de import reprezinta circa 40% din pretul de achizitie al gazelor. Reprezentantii E.ON sustin insa ca aceasta majorare este impusa atat de costurile foarte mari de achizitie a gazelor de import cat si de necesitatea acoperirii pierderii de 45 mil. euro cauzata, pe care compania le va inregistra ca urmare a mentinerii pe loc a preturilor de la 1 aprilie.
Potrivit celor doi distribuitori prezenti pe piata, de la acesta data ar fi trebuit operata o crestere a pretului la gaze la consumatorul final de 12% pentru a-si acoperi costurile cu achizitia gazelor din import. In acelasi timp, atat E.ON Gaz Romania cat si Distrigaz Sud spun ca ultima scumpire a gazelor naturale de 8,5%, realizata de ANRE de la inceputul lui februarie, este insuficienta. In prezent gazele din productia interna costa 495 de lei pe mia de metri cubi (217 de dolari la un curs de 2,28 lei/$ - n.r.). Romania are un consum anual de aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaze, din care aproximativ 40% din importuri.

Amanare pentru Margineni
Romgaz Medias a anuntat amanarea pentru luna mai a licitatiei vizand selectarea unui consultant care sa elaboreze studiul de fezabilitate pentru constructia unui depozit de gaze la Margineni-Roman, la solicitarea unor firme interesate de proiect. Initial licitatia trebuia sa aiba loc la inceputul acestei saptamani. "Licitatia a fost amanata, probabil pentru
6 mai, la cererea unor firme interesate sa participe", a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, citat de Mediafax. Contractul are o valoare estimata la 8,3 milioane de lei
(2,2 milioane de euro). Romgaz incearca sa atraga in acest proiect grupul Gazprom din Rusia. Discutiile dintre cele doua companii, incepute inca din 2003, nu au dus la incheierea vreunui acord, unul dintre motive fiind neintelegerile privind realizarea si finantarea studiului de fezabilitate. Totodata, compania Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, nu a exclus o eventuala implicare in acest proiect. Compania din Medias a obtinut anul trecut un profit brut de 834,32 milioane de lei (250 milioane euro), in crestere cu 15% fata de castigul de 719,85 milioane de lei din 2006, potrivit datelor rezultatelor preliminare. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 6%, la 3,26 miliarde de lei (978,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels