Eveniment

De ce sunt constructorii straini pe pierderi

De ce sunt constructorii straini pe pierderi

Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO

06.05.2009, 19:43 36

Presedintele Traian Basescu le-a reprosat firmelor de constructii straine ca deruleaza proiecte in Romania in urma carora nu realizeaza profit si, deci nu platesc impozit, si le-a intrebat de ce mai vin in Romania. Care este explicatia?

Constructorii straini castiga licitatiile pentru proiectele mari de infrastructura pentru ca sunt organizate dupa conditiile europene FIDIC, care cuprind prevederi dure pentru companiile locale si astfel acestea nu pot participa nici daca formeaza parteneriate, explica reprezentantii Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Insa ulterior, majoritatea companiilor straine raporteaza pierderi pentru ca platesc consultanti din fondurile subsidiarelor locale sau achizitioneaza utilaje din tara de origine la preturi ridicate. Explicatia vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca in 2007 firmele europene de constructii au inregistrat pierderi in Romania si, astfel, nu au platit impozit.
„Curiozitatea este, privind la 2007, si nu voi da nume, dar, daca sunt cumva aici reprezentantii acestor firme de constructii, e bine sa ia nota de ce spun: pe 2007 aproape toate au inregistrat pierderi lucrand in Romania si, atunci, vine intrebarea fireasca: dragi mari companii de constructii europene, daca tot inregistrati pierderi in Romania, deci nu platiti impozit pe profit, de ce veniti aici?", a spus Basescu la o conferinta a investitorilor straini.
„Firmele straine de constructii actioneaza ca antreprenori generali, care aduc de obicei o echipa de management si subcontracteaza lucrarile la companii romanesti. Strainii trimit consultanti care sunt platiti scump si achizitioneaza utilajele din tara de origine, pentru ca de obicei asa este prevazut in contractele FIDIC", explica Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Firmele romanesti de constructii nu pot avea acces direct la licitatiile pentru proiecte finantate din bani europeni, pentru ca nu au experienta ceruta in constructii de autostrazi sau in reabilitari. 
„In ultimii ani din considerente fiscale, anumite companii nerezidente deruleaza proiecte prin firme de proiect, SRL-uri locale, care preiau sarcina de a plati impozitele si de a derula practic proiectul. Trebuia analizate si aceste SRL-uri, care platesc de fapt impozitele", afirma Romeo Botocan, directorul executiv al Max Boegl Romania, subsidiara locala a grupului german Max Boegl. Botocan este convins ca Max Boegl nu se afla printre companiile vizate de Basescu (Max Boegl SRL a inregistrat in 2007 un profit net de 4,7 mil. euro, la afaceri de 65,7 mil. euro), insa afirma ca in unele cazuri subcontractorii romani inregistreaza profit si companiile straine pierderi, pentru ca au licitat la pretul cel mai mic si nu au gasit companii romanesti care sa construiasca la pretul licitat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO