Eveniment

De doua ori mai mult iaurt in trei ani

20.10.2006, 19:31 27

Consumul anual de iaurt s-a dublat in ultimii trei ani in Romania, depasind pragul de 5 kg pe cap de locuitor, au declarat reprezentantii Danone, principalul jucator din domeniu.
"Piata este in crestere, dar este situata inca la un nivel destul de redus. Romania nu este o tara in care sa se consume in mod traditional iaurt, si din aceasta cauza este mai greu sa creezi obiceiuri de consum noi. Un alt motiv al cresterii lente a pietei de iaurturi este faptul ca in Romania iaurturile nu sunt consumate in mod frecvent, in timp ce in Franta sunt consumate la fiecare masa", a declarat Raluca Neacsu, marketing manager al companiei Danone.
Pentru comparatie, in Bulgaria se consuma in medie 14 kg pe cap de locutior, potrivit unor statistici citate de reprezentantii Danone, in Ungaria 17 kg, in Cehia 16 kg, iar in Franta 33 kg. Cu toate acestea, potentialul de dezvoltare al pietei locale de iaurt a atras deja atentia marilor jucatori din domeniu. Compania israeliana in parteneriat cu grupul francez Yoplait a demarat o investitie de 55 de milioane de euro in zona de sud a Capitalei.
In plus, compania olandeza Campina deruleaza un parteneriat cu producatorul local Covalact din Sfantu Gheorghe.
Danone Romania este insa cel mai mare jucator de pe piata locala a iaurturilor, fiind prezent pe piata romaneasca din 1996.
Anul trecut profitul net al companiei Danone Romania a crescut cu 53% fata de 2004, pana la 9,7 mil. euro (35, 4 mil. lei), in lei crescand cu 36% fata de anul precedent. In acelasi timp, compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 70 mil. euro in crestere cu 45% fata de anul 2004, si a avut o cota de piata de peste 50% pe segmentul iaurturilor.
In acest an, Danone a lansat Activia cu capsuni si musli, Actimel cu capsuni, Activia de baut si laptele proaspat, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa mai lanseze Activia cu smochine si Activia cu prune uscate.
Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la aproximativ 800 mil. euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina). Romania a negociat cu UE o cota de 3,3 miliarde de hectolitri, dintre care circa 1,2 miliarde sunt realizate in sistem industrializat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO