Eveniment

Decalajul dintre salariul mediu brut şi cel net a crescut cu peste 500 de lei în ultimii 10 ani. „Acest decalaj va continua să crească mult mai accelerat în cazul salariilor mici decât la cele mari“

Decalajul dintre salariul mediu brut şi cel net a...

Autor: Mediafax

26.09.2016, 15:44 216

Decalajul dintre salariul brut şi cel net - adică partea pe care angajaţii o cedează statului sub formă de taxe şi contribuţii - a crescut continuu, ajungând de la 280 de lei în iulie 2006 la 797 de lei în iulie 2016, reiese din seriile de date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dacă în iulie 2006 salariul mediu net (842 de lei) reprezenta 75% din salariul mediu brut (1.122 de lei), în iulie 2016 netul (2.078 de lei) mai reprezintă doar 71,2% în brut (2.875 de lei).

Prima cauză care provoacă acest decalaj tot mai mare dintre salariile brute şi nete vine din faptul că deducerile de care beneficiază angajaţii au rămas la nivelul celor de acum mai bine de 10 ani.

„Deducerile salariale nu au mai fost majorate din 2004, cu unele indexări uşoare în 2015. Astfel că suma plătită ca impozit a crescut, practic, odată cu salariul. Când calculezi impozitul pe salariu de 16% dai la o parte suma deductibilă (determinată în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi numărul de persoane aflate în întreţinere) şi aplici cota de impozitare la ceea ce rămâne. Ei bine, suma deductibilă a rămas pe loc, salariul a crescut, aşa că este natural că salariatul plăteşte tot mai mult către stat, pe măsură ce îi creşte venitul“, a declarat pentru MEDIAFAX Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

„Din punctul de vedere al legiuitorului, veniturile bugetare din impozite pe salarii sunt certitudini, pe când cele din – să zicem - impozite pe profit ar putea fi poveşti nemuritoare. Este mai bine, adică, să securizezi încasările din impozite pe salarii şi, de aceea, relaxarea impozitării pe muncă nu prea îşi găseşte locul pe agenda publică”, a spus Dumitru Costin.

El a precizat că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al impozitării salariilor, în special a salariilor minime.

„Acest decalaj va continua să crească, şi vă semnalez faptul că el creşte mult mai accelerat în cazul salariilor mici decât la cele mari“, a mai spus liderul sindical.

O altă cauză care a dus la creşterea acestui decalaj este că ponderea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) în salariul brut este tot mai mare, chiar dacă CAS a scăzut. În octombrie 2014, CAS a scăzut cu 5 puncte procentuale la angajator.

Potrivit INS, costul mediu al forţei de muncă a fost, în anul 2015, de 3.189 de lei/salariat, în creştere cu 6,7% faţă de nivelul din 2014. Anul trecut, salariul mediu net a crescut cu 9,5% (+162 de lei), la 1.859 lei pe lună, în condiţiile unui brut de 2.555 de lei, cu 9,8% (+227 de lei) mai mare decât cel din anul 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO