Eveniment

Un deceniu de când Satya Nadella a preluat conducerea Microsoft: În 2014 l-a înlocuit pe Steve Ballmer, al cărui mandat dezastruos dusese compania la o capitalizare de 300 mld. dolari. Un deceniu mai târziu, evaluarea Microsoft a crescut de zece ori, la 3.000 mld. dolari, fiind cea mai valoroasă companie din lume, iar acţiunile au crescut cu peste 1.000%

Un deceniu de când Satya Nadella a preluat conducerea...

Autor: Ştefan Stan

05.02.2024, 14:11 1232

Când Satya Nadella l-a înlocuit pe Steve Ballmer în funcţia de director executiv al Microsoft în februarie 2014, compania de software era împotmolită în mediocritate. Capitalizarea sa de piaţă era puţin peste 300 de miliarde de dolari. Un deceniu mai târziu, evaluarea Microsoft a crescut de zece ori, ajungând la 3.060 de miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă companie publică din lume, înaintea Apple. Acţiunile Microsoft au urcat cu peste 1.000% de când Nadella a preluat conducerea, în 2014, comparativ cu creşterea mai graduală de 185% a S&P 500. Este ferm ancorată ca lider în domenii cheie, cum ar fi cloud-ul şi inteligenţa artificială. 

În timp ce Nadella marchează aniversarea de 10 ani la conducere, el este lăudat pe scară largă în întreaga industrie tehnologică pentru că a schimbat povestea la Microsoft, ale cărei acţiuni au scăzut cu 30% în timpul celor 14 ani în care Ballmer a fost la conducere. În acea perioadă, compania a fost umbrită de Google în domeniul căutării pe internet şi al telefoniei mobile şi a fost complet lăsată în urmă în social media.

Autorităţile de reglementare sunt îngrijorate de puterea Microsoft. Rivalii sunt invidioşi. Unii clienţi sunt sceptici cu privire la cheltuirea şi mai multor bani pe instrumentele de inteligenţă artificială ale companiei, când alocă deja atât de mult buget pentru atât de multe produse Microsoft. Iar Microsoft, împreună cu colegii săi din domeniul tehnologiei, s-a confruntat în ultima vreme cu concedieri în masă, reducând 10.000 de locuri de muncă la începutul anului 2023 şi eliminând 1.900 de persoane în ianuarie din divizia sa de jocuri.

Provocările lui Nadella 

Unul dintre cele mai mari puncte dificile ale Microsoft atunci când Nadella a preluat conducerea a fost caracterul închis al produselor sale. Microsoft era cunoscută pentru faptul că îşi apăra software-ul proprietar Windows şi Office şi denunţa alternativele open-source. Interoperabilitatea nu era cel mai popular cuvânt.

"Era un pic de cultură de tipul "ia-o sau las-o"", a declarat Aaron Levie, cofondator şi director executiv al furnizorului de stocare în cloud Box, care şi-a petrecut primii ani de activitate urmărind direct unul dintre produsele Microsoft. Nadella a făcut compania mai atentă la nevoile clienţilor, a spus Levie. Cele două companii au acum mai multe integrări de produse.

Microsoft-ul lui Nadella a încheiat parteneriate şi cu unii dintre cei mai aprigi rivali ai săi. În 2023, co-fondatorul Oracle, Larry Ellison, a vizitat pentru prima dată sediul Microsoft din Redmond, Washington, în timp ce companiile au făcut un anunţ comun privind cloud-ul. Într-un interviu din 2020, Pat Gelsinger, pe atunci director executiv al VMware, a declarat că oferirea software-ului companiei sale în cloud-ul Azure al Microsoft se aseamănă cu un "tratat de pace în Orientul Mijlociu". Gelsinger conduce acum Intel,care produce cipuri pentru PC-urile care rulează Microsoft Windows şi pentru cloud-uri precum Azure.

În era Nadella, Microsoft a contribuit, de asemenea, la proiecte open-source, a lansat software sub licenţe open-source şi a lansat o versiune a aplicaţiei sale de comunicaţii Teams pentru Linux.

În 2018, Nadella a ajuns să creadă în ideea de a cumpăra GitHub la doar 20 de minute după ce Nat Friedman, pe atunci vicepreşedinte corporativ al Microsoft, a început să-i propună acest lucru. Imediat, Nadella i-a sugerat lui Friedman să devină noul CEO al GitHub, a declarat Friedman. Microsoft a plătit 7,5 miliarde de dolari pentru startup-ul de stocare de coduri.

Era Nadella vs era Steva Ballmer la Microsoft

Nimeni nu l-ar confunda pe Nadella cu Ballmer, omul de spectacol. Predecesorul său era cunoscut pentru faptul că dansa pe scenă la conferinţe şi înfierbânta mulţimi de mii de oameni. Ballmer este acum proprietarul Los Angeles Clippers din NBA şi poate fi văzut frecvent având un comportament similar pe teren.

În timp ce Nadella poate că nu aduce la fel de multă valoare de divertisment, el s-a dovedit a fi mai eficient decât Ballmer atunci când vine vorba de încheierea de afaceri. Pe lângă GitHub, Nadella a făcut achiziţii scumpe, cum ar fi LinkedIn, Mojang, compania mamă a Minecraft, şi Nuance Communications, care au contribuit la creşterea cifrei de afaceri a Microsoft. Ballmer nu a fost la fel de norocos. Tranzacţiile sale cu aQuantive şi Nokia au fost dezastruoase.

Mai recent, Nadella a ajutat Microsoft să obţină achiziţia de 75 de miliarde de dolari a editorului de jocuri Activision Blizzard, o tranzacţie pe care investitorii nu vor şti cum să o evalueze pentru o vreme. Iar în domeniul inteligenţei artificiale, Nadella are meritul de a fi investit miliarde de dolari în startup-ul OpenAI, ceea ce a dus la îmbunătăţirea produselor şi la venituri din cloud de la clienţi noi şi vechi şi a oferit Microsoft o poziţie de lider pe o piaţă emergentă.

Nadella este poate cel mai bine cunoscut în industria tehnologică pentru că a împins Microsoft mai adânc în cloud computing. Azure, care a înregistrat o creştere de 30% a veniturilor în cel mai recent trimestru, a fost demarat în timpul anilor Ballmer. Dar Nadella l-a adus la viaţă, transformându-l dintr-un proiect de cercetare într-un produs, a declarat Kevin Dallas, CEO al companiei de software pentru baze de date EDB şi un veteran al Microsoft cu 24 de ani de experienţă.

"Nu am ruşine să spun că îl privesc ca pe un lider de la care am învăţat, de la care am crescut", a spus Dallas. "Continui să îl urmăresc".