Eveniment

Deficitul comercial a accelerat cu aproape 60% in iulie

Deficitul comercial a accelerat cu aproape 60% in iulie

Click pentru imaginea marita

04.09.2006, 19:37 18

Deficitul comercial a crescut in luna iulie mult peste ritmul din prima jumatate a anului, ajungand sa depaseasca 7 miliarde de euro la sapte luni.
Importurile au depasit volumul exporturilor cu peste 1,2 mld. euro in luna iulie, cresterea fata de iulie 2005 fiind de 59%. Acest ritm se situeaza cu mult peste cresterea de 38% de pe primele sase luni. Cu alte cuvinte, deficitul a accelerat puternic in iulie, pe fondul unor importuri de aproape 3,5 mld. euro si al unor exporturi de 2,2 mld. euro, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Cresterea de aproape 60% a deficitului in iulie reprezinta primul derapaj de anul acesta, dupa ce ritmul lunar de crestere a deficitului comercial incetinise continuu, de la 69% in ianuarie pana la 20% in luna iunie. Minusul inregistrat in iulie depaseste cu circa 20% (200 mil. euro) nivelul asteptat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru aceasta luna.
"Se pare ca luna iulie a fost o luna atipica, importurile crescand peste asteptari", spune Ion Ghizdeanu, presedintele CNP. In opinia sa, cresterea deficitului comercial va avea o influenta vizibila in deficitul de cont curent, mai ales ca si remiterile muncitorilor romani din strainatate, care compensau iesirile de valuta, sunt in stagnare fata de anul trecut.
Ghizdeanu explica avansul importurilor in corelatie cu intrarile de investitii straine, care au stimulat cresterea importurilor tehnologice. "Totusi, ramane de semnalat ca importurile se mentin prea ridicate anul acesta, de circa 3,5 mld. euro lunar, chiar si in lunile de vara", a spus el.
Astfel, deficitul comercial a ajuns sa depaseasca
7 miliarde de euro in primele sapte luni, in crestere cu circa 41% fata de aceeasi perioada din 2005. Exportul a totalizat aproape 14,9 miliarde de euro, iar valoarea importului a depasit 21,9 miliarde de euro.
Pentru intreg anul, estimarile oficiale indica un deficit comercial de 13,12 miliarde de euro, in crestere cu doar 27% fata de 2005. Pentru a se incadra in tinta, deficitul comercial trebuie sa-si incetineasca ritmul de crestere in cele cinci luni ramase de raportat.
Cresterea deficitului comercial a fost cauzata in primul rand de importurile de masini si echipamente, care au crescut cu 33% fata de iulie 2005, pana la 818 milioane de euro. Aceste importuri au ajuns sa reprezinte aproape un sfert (23,6%) din totalul marfurilor cumparate de peste granita.
Importurile de produse minerale (in primul rand materii energetice) au crescut cu 13% in iulie, pana la 514 milioane de euro. In acelasi timp, textilele si imbracamintea si-au continuat trendul descendent atat la import, cat si la export, ajungand la o valoare a importului de 295 mil. euro in iulie, in crestere cu doar 3% fata de iulie 2005.
Produsele metalurgice au crescut cu 46% la import, pana la 350 de milioane de euro in iulie. Importul de mijloace de transport si piese de schimb a crescut cu 28%, pana la 392 mil. euro in iulie.
La export, cea mai importanta crestere a fost inregistrata tot la masini si echipamente, de 27%, pana la 414 milioane de euro. Exporturile tehnologice reprezinta o cincime din totalul marfurilor vandute la extern.
Fata de iulie 2005, imbracamintea si produsele textile au pierdut primul loc in clasamentul exporturilor. Aceste bunuri au totalizat exporturi de 392 mil. euro in iulie, in scadere cu 2% fata de aceeasi luna din 2005. Ponderea textilelor in export a scazut cu aproape 4 puncte procentuale in ultimul an, ilustrand declinul existent in productia in sistem lohn, inca practicata in industria usoara.
De asemenea, exporturile de produse minerale au scazut cu peste 20% in iulie, pana la 236 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO