Meseriile pentru care se pregătesc cei mai mulţi absolvenţi de şcoli profesionale nu au atât de multă cerere pe piaţa muncii, arată rezultatele unui studiu realizat de PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni).
„În cazul celor care se pregătesc pentru meseria de «mecanic auto» se constată un raport de 5,3 contracte de muncă la un absolvent, ceea ce arată că, per medie naţională, numărul de absolvenţi este supradimensionat în raport cu nevoile reale ale pieţei, chiar şi în condiţiile în care luăm în considerare compatibilităţile cu alte calificări şi posibilităţile de reconversie profesională“, arată studiul PIAROM.
Şcolile profesionale livrează anual peste 11.000 de absolvenţi pe piaţa muncii, iar potrivit PIAROM, anul acesta, cei mai mulţi se pregătesc pentru calificări profesionale precum mecanic auto (4.726 absolvenţi), confecţioner produse textile (1.593 absolvenţi) şi ospătar (chelner)/ vânzător în unităţi de alimentaţie (1.345 absolvenţi).
Şcolile profesionale au fost desfiinţate în 2009 şi reînfiinţate, la insistenţele angajatorilor, în 2012. Creşterea numărului de „meseriaşi“ este bine-venită din perspectiva firmelor, însă există încă absolvenţi pregătiţi în meserii care nu se caută.
„Cererea de absolvenţi de şcoli profesionale este în creştere şi, din păcate, specializările pentru care se pregătesc elevii nu sunt corelate cu cerinţele pieţei muncii“, a spus Anca Hociotă, manager în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.