Eveniment

Deloitte: Piata de consultanta va urca accelerat in 5 ani

25.06.2008, 18:35 47

Piata de consultanta va urca intr-un ritm accelerat, cu cresteri de peste doua cifre, atat timp cat investitorii straini vor continua sa vina in cautarea unor randamente superioare altor economii din regiune, apreciaza George Mucibabici, chairman Deloitte Romania.
"Piata nu va inregistra scaderi sau cresteri mici mai devreme de 5 ani", a declarat Mucibabici. El sustine ca in acest interval mediul de afaceri local va beneficia atat de intrari masive de capital, cat si de fondurile europene.
Piata de consultanta a depasit anul trecut 130 de milioane de euro, numai la nivelul Big Four, apreciaza oficialul Deloitte.
Analizand evolutia pietei pe componente, se estimeaza ca serviciile de audit vor inregistra in continuare cresteri, urmand sa evolueze favorabil si consultanta financiara, fiscala si juridica, precum si consultanta pentru fonduri europene.
"Serviciile de consultanta fiscala si juridica capata un rol din ce in ce mai important, odata cu cresterea gradului de complexitate a afacerilor si cu integrarea business-urilor romanesti intr-o piata globalizata", explica seful companiei de audit.
Totodata, partea de consultanta financiara creste pe masura ce piata se maturizeaza si apar tot mai multe proiecte de fuziuni si achizitii, parteneriate public-private, restructurari, project finance, atragere de capital sau recuperari de datorii, precum si proiecte de investitii peste hotare.
De asemenea, diversificarea industriei financiare, inclusiv a pietei asigurarilor, va atrage extinderea serviciilor de actuariat, crede Mucibabici care spune ca Deloitte este a doua firma de consultanta din lume care ofera astfel de servicii si prima din Big Four.
Criza fortei de munca este o alta oportunitate de afaceri pentru serviciile de consultanta, in contextul in care consultantii profesionisti pot elabora strategii pentru eficientizarea personalului. In plus, nu trebuie sa uitam de fondurile structurale, care reprezinta un business "in formare" la acest moment.
Deloitte a inregistrat in anul calendaristic 2007 afaceri de peste 27,5 milioane euro, cu 45% peste nivelul din 2006, valoarea reprezentand aproape 70% din intregul business Deloitte in Balcani.
Pentru 2008, seful companiei estimeaza o crestere procentuala a cifrei de afaceri de cel putin 40% si o majorare a cotei de piata la 30%, fata de 20% in 2007, firma urmand sa deschida inca trei noi birouri la nivel national.
Cea mai mare parte a cifrei de afaceri a Deloitte Romania revine serviciilor de audit, acest segment urmand sa creasca sanatos si in continuare, chiar daca treptat ponderea sa in cifra de afaceri totala se va diminua, potrivit oficialului Deloitte.
"In paralel, serviciile de consultanta financiara inregistreaza un avant substantial. In acelasi timp, departamentul nostru de Grants&Incentives este pregatit pentru proiectele finantate de fonduri structurale, acestea fiind o oportunitate de care atat investitorii cat si administratia publica trebuie sa profite", sustine Mucibabici.
El a adaugat ca Deloitte a castigat in piata prin lansarea unor servicii inovatoare pe piata de profil. "De exemplu, pe partea de audit, care ne aduce mai mult de jumatate din cifra de afaceri, oferim servicii de evaluare a riscurilor - Enterprise Risk Services - cu focus pe audit intern, risc de management operational, integritatea si calitatea datelor, detectarea fraudelor, investigatii comerciale si de frauda, recuperarea activelor, business intelligence si due dilligence investigativ", a explicat Mucibabici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO