Eveniment

Deputatii au respins in comisii introducerea cotei unice de impozitare

19.05.2005, 19:56 19

Modificarile propuse la sfarsitul anului trecut la Codul fiscal au intrat cu stangul in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Aprobata saptamana trecuta in plenul Senatului, ordonanta de urgenta prin care se instituie cota unica de impozitare de 16% impreuna cu suita de majorari de impozite si accize a primit la limita avizul negativ al comisiei pentru politici economice, din neglijenta reprezentantilor coalitiei guvernamentale care nu au reusit sa asigure majoritatea.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a aflat cu surprindere vestea, dupa ce primise asigurari ca proiectul va trece fara probleme. Ieri-seara, la Ministerul Finantelor domnea confuzia, in contextul zvonurilor potrivit carora proiectul ar fi fost respins si in comisia de buget-finante.

Chiar daca voturile comisiilor au un rol pur consultativ, rezutatul de ieri arata slabiciunea pozitiei Aliantei in perspectiva votului final din plen.

Cu toate acestea, reprezentantii Opozitiei afirma ca daca Alianta isi mobilizeaza deputatii, proiectul va fi adoptat.

La Comisia de buget-finante, sesizata in fond, deputatii social-democrati au blocat dezbaterile pentru aproape trei ore, pentru ca au parasit sala de sedinta.

"Vicepresedintele Eugen Nicolaescu a propus limitarea dezbaterilor astfel incat sa se discute numai articolele care au amendamente depuse, iar luarile de cuvant sa nu dureze mai mult de un minut" a argumentat presedintele comisiei, Mihai Tanasescu, motivul pentru care colegii sai de partid s-au retras de la dezbateri.

Ieri-dimineata, la comisia de politici economice, avizul negativ acordat Codului fiscal a venit natural, dupa ce deputatii din comisie, in majoritate reprezentanti ai opozitiei, au citit expunerea de motive, a declarat presedintele acesteia, Mihai Tudose.

"Deputatii au fost nemultumiti de faptul ca in motivatia ordonantei se spune ca unele scutiri la TVA sunt anulate pentru a se indeplini in avans angajamente asumate in capitolul "Impozitare" negociat cu UE" a spus Tudose, adaugand ca au fost discutii aprinse si cand a venit vorba despre majorarea nivelului de accize la benzina si motorina. In plus, atitudinea reprezentantului Ministerului Finantelor, directorul general adjunct Mihai Hura, i-a nemultumit pe parlamentari. "Ne-a spus ca la minister nu s-a facut o estimare a efectelor acestei ordonante de urgenta prin care se instituie cota unica de impozitare la 16%" a mai spus Tudose. La vot, coalitia nu a reusit sa sustina proiectul de lege, in conditiile in care reprezentantul Partidului Conservator, Bogdan Pascu, a parasit sala chiar inaintea votului, iar democratul Nicolae Bara s-a abtinut. Proiectul de lege privind modificarea Codului fiscal a primit astfel aviz negativ cu 6 voturi pentru, 7 impotriva si 3 pentru. Deputatul PD nu a putut fi contactat pentru a-si exprima pozitia.

Dupa-amiaza, la Comisia de buget, incurajati de rezultatul votului de la comisia economica, PSD a reusit sa blocheze, dupa numai cateva minute, dezbaterile. Presedintele Mihai Tanasescu si inca trei colegi de partid au parasit sala, dupa ce liberalul Nicolaescu a cerut limitarea discutiilor doar asupra articolelor la care s-au depus amendamente.

"Eu am suspendat sedinta dupa ce colegii mei au parasit sala si am convocat-o din nou pentru joi la 10 dimineata. Asa ca daca cei de la alianta tin acum o sedinta a comisiei, o fac in ilegalitate" a spus Tanasescu. El ii acuza pe cei din coalitia de guvernamant ca vor ca modificarile Codul fiscal sa fie aprobate in graba, desi in comisie

s-a convenit ca raportul sa fie depus la Biroul Permanent pana astazi la pranz.

Eugen Nicolaescu a preluat conducerea sedintei, precizand ca Mihai Tanasescu doar a intrerupt dezbaterile si nu a declarat lucrarile inchise.

Problema cvorumului a fost rezolvata dupa doua ore, timp in care reprezentantii PNL, PD, PUR si UDMR si-au chemat colegii absenti la sedinta.



In sfarsit, secretar de stat pe politici fiscale

La sase luni de la instalarea noului Guvern, premierul Tariceanu a numit un secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabil cu politica fiscala. Fara a fi o personalitate in domeniu, Mara Ramniceanu, fosta angajata a Directiei Finantelor Publice Bucuresti, ocupa astfel postul care revine Partidului Conservator Roman (fostul PUR). doina.anghel@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO