Operaţiunea de ieri de la vămile de la graniţa cu Serbia, carevine în continuarea celei desfăşurate săptămâna trecută la VamaSiret (graniţa cu Ucraina) este cea mai de amploare desfăşurată înultimii ani, atât prin prisma forţelor desfăşurate - sute depoliţişti, jandarmi, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie(DGA), coordonaţi de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) -, cât şi a numărului de descinderi şi percheziţii - peste130 - sau a persoanelor reţinute - peste 100 de poliţişti defrontieră, vameşi sau persoane suspecte de contrabandă cuţigări.
Operaţiunea a fost coordonată, ca şi în cazul celei din VamaSiret, de la Bucureşti. Au fost efectuate zeci de descinderi înjudeţele Caraş, Timiş şi Argeş şi în vămile Moraviţa, Cruceni,Severin, Deta şi Naidaş. Peste 100 de persoane au fost aduse cuelicoptere şi maşini la DNA, în Bucureşti, pentru audieri.
Problema care rămâne în discuţie este dacă în urma acestoroperaţiuni vor cădea şi capii reţelelor de contrabandă, pentru căamploarea operaţiunii (la Vama Siret au fost arestaţi 59 depoliţişti şi vameşi, iar justiţia le-a respins ieri cererea deeliberare condiţionată) arată că fenomenul nu este unul strictlocal. De altminteri, au şi început să cadă acuzaţii de o parte şide alta. Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lexa susţinut ieri, într-un comunicat, că sume importante de baniobţinute din contrabandă "sunt plătite sub formă de abonament saufinanţare a campaniilor electorale".
De cealaltă parte, ministrul de interne Traian Igaş a susţinutcă unii lideri de sindicat din poliţie nu sunt străini de corupţiadin vămi.
"Am o rugăminte la liderii de sindicate: să se poziţionezeîntr-un anumit fel ca să ştim şi noi dacă sunt alături de noi sause poziţionează cu acei oameni care săvârşesc fărădelegi."
Ministrul a susţinut că aceste demersuri au fost începute înurmă cu mult timp şi că nu au de-a face cu opoziţia unor ţări aleUE faţă de aderarea României în Spaţiul Schengen.