Eveniment

Dezvoltatorii imobiliari, tot mai atrasi de apartamentele gen "cutie de chibrit"

09.08.2007, 21:26 16

"Dezvoltatorii se vor orienta in urmatoarea perioada catre locuinte de mici dimensiuni pentru a mai reduce din presiunea pe preturi. Nu este acelasi lucru sa scumpesti cu 10% un apartament de 60 de metri patrati, care are un pret de 60.000 de euro, sau un apartament de 100.000 de euro", sustine Andrei Sandu, general manager si actionar unic al agentiei imobiliare Media City.
Tendinta manifestata in ultimii ani de catre dezvoltatori a fost aceea de a construi apartamente mari, care sa contrasteze puternic cu locuintele din blocurile construite inainte de 1989. Acestea mai sunt numite "cutii de chibrit", din cauza spatiului redus si a arhitecturii standardizate.
In aceste conditii, in ciuda unor preturi apropiate pe metrul patrat, apartamentele din noile ansambluri rezidentiale au valori mult mai ridicate decat cele vechi, datorita suprafetelor pe care sunt desfasurate.
"Apartamentele mari vor deveni in viitorul apropiat o nisa. In proiectul firmei Delorian, pentru care acordam consultanta, apartamentele au suprafete construite intre 35 si 110 metri patrati", adauga reprezentantul Media City.
Delorian Group este o firma cu capital spaniol care va incepe anul viitor constructia unui proiect imobiliar in zona de nord a Capitalei, care va include 1.000 de apartamente si spatii comerciale cu o suprafata totala de 100.000 de metri patrati. Valoarea investitiei este de aproximativ 140 de milioane de euro.
Sandu considera ca, datorita cresterii concurentei pe segmentul rezidential, precum si presiunii puse de banci, care vor oferi instrumente de creditare tot mai atractive, ansamblurile rezidentiale noi vor atrage o cota din ce in ce mai mare din piata de profil.
"Developerii vor incepe sa ceara un avans de doar 10% la contractarea apartamentelor si restul la finalizare. Odata cu predarea apartamentului, cumparatorul va putea contracta un credit ipotecar, astfel ca locuintele noi vor deveni mai accesibile", apreciaza directorul Media City.
In momentul de fata, apartamentele noi din Bucuresti au, in general, suprafete pornind de la 50 de metri patrati si pot ajunge catre 400-500 de metri patrati in cazul locuintelor de lux din gama duplexurilor, triplexurilor sau penthouse-urilor.
Deficitul important de locuinte inregistrat la nivelul Bucurestiului face din fabricile existente in interiorul orasului cele mai atractive tinte pentru dezvoltatori. In prima parte a anului, mai multe terenuri ale unor fabrici precum Tricodava sau Laromet, situate in zone strategice, au fost preluate de catre dezvoltatori, care au anuntat proiecte de mii de locuinte pe aceste platforme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO