Eveniment

Disponibilizarile din constructii cresc cu 35-40%

17.11.2008, 18:57 16

Peste 70.000 de muncitori din constructii vor fi trimisi in somaj pana in ianuiarie, in crestere cu 35-40% fata de o perioada normala de iarna, din cauza scaderii volumului de lucrari de constructii pe fondul crizei financiare, potrivit oficialilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO).

Mai mult, circa 35.000 de muncitori vor fi disponibilizati in prima parte a anului daca nu va aparea o revigorare a activitatii din constructii, prin cresterea finantarii din acest sector.
In fiecare an in lunile de iarna sunt trimisi in somaj circa 50.000 de muncitori din cauza conditiilor meteo, care conduc la oprirea lucrarilor, insa anul acesta lipsa finantarilor a afectat puternic sectorul constructiilor. Muncitorii care vor fi disponibilizati vor primi 75% din salariu in perioada ianuarie-martie, suma asigurata de Casa Sociala a Constructorilor.
"In aceste conditii nu mai putem vorbi de o criza cantitativa de personal, asa cum estimam la inceputul anului, ci mai mult de una calitativa. Practic, din 420.000 de muncitori cati sunt in prezent vor ramane doar 350.000 de angajati", a declarat pentru ZF Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Potrivit datelor ARACO, circa 30% dintre companiile de constructii care sunt angrenate in proiecte imobiliare sunt afectate puternic de criza financiara, iar numarul acestora va creste daca nu vor fi atrase fondurile europene pentru infrastructura.
"E foarte important de vazut ce se va intampla cu finantarea din constructii in prima parte a anului viitor. Este nevoie de o noua atitudine a sistemului bancar in ceea ce priveste finantarea firmelor de constructii, intrucat exista foarte multa incertitudine in acest moment. Cred, totodata, ca noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19%, pentru a putea dispune de fondurile necesare asigurarii cofinantarii fondurilor europene alocate infrastructurii din Romania", explica Plosceanu. Potrivit lui, presiunea pe salarii se va reduce in urmatoarea perioada, iar ritmul de crestere a salariilor nu va fi la fel de dinamic ca in prima parte a anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO