Eveniment

Distrigaz Nord raporteaza pierderi

20.01.2006, 20:26 15

Compania de distributie a gazelor intrata in portofoliul E.ON Ruhrgas estimeaza o pierdere de 27 mil. euro pentru 2005.

"Rezultatele sunt foarte dezamagitoare pentru Distrigaz Nord", a declarat Achim Saul, directorul general adjunct al companiei. "Aceasta pierdere se datoreaza in principal faptului ca pretul gazelor la consumatorul final nu a crescut o data cu pretul de achizitie al gazelor naturale", explica Saul.

Anul trecut, tot sectorul distributiei de gaze a fost puternic afectat de necorelarea intre tariful de distributie si pretul de cumparare al gazelor.

Astfel, si cealalta companie de distributie, Distrigaz Nord, intrata in portofoliul Gaz de France, a incheiat anul 2005 tot in pierdere, in conditiile in care in anii anteriori compania inregistra profituri la valori mici.

Bernard Arnaud, actualul director general al companiei, a declarat recent ca preturile finale la gaze, mult mai mici fata de cele de achizitie, la care se adauga plata in avans a furnizorilor si constituirea de provizioane de circa 13 milioane de euro sunt principale cauze ale rezultatului negativ pe 2005. In 2006, reprezentantul Distrigaz Nord anticipeaza o imbunatatire a situatiei pe fondul initierii unor masuri de management al costurilor si al preturilor, precum si a implementarii unei noi structuri organizatorice la Distrigaz Nord.

De la inceputul anului, compania a fost reorganizata si functioneaza in prezent prin intermediul a sapte divizii cu functii separate, printre care se numara si departamentul de marketing si vanzari.

"Structura organizatorica a Distrigaz Nord reprezinta de asemenea un prim pas in pregatirea companiei pentru separarea activitatilor de distributie de cele de aprovizionare cu gaze naturale in 2007", a adaugat Saul. In urma realizarii noii forme de organizare toti cei 9.400 de angajati ai firmei au fost realocati, miscare ce a fost resimtita si la nivelul conducerii companiei. Aproape toate posturile vacante au fost ocupate prin intermediul recrutarii interne, compania apeland in putine cazuri la recrutare externa. In prezent, compania este condusa de un director general impreuna cu alti trei directori generali adjuncti. Evaluarea personalului a fost realizata de o firma specializata. Scopul acestei evaluari a fost "o revizuire a capitalului uman", declara sursele citate.

Volumul investitiilor derulat de la venirea Ruhrgas la conducerea Distrigaz Nord totalizeaza in jur de 97 mil. RON (26,2 mil. euro), din care mai mult de 50% au fost folosite pentru inlocuirile de conducte si bransamente.

"In programul de investitii pe anul 2006 sunt prevazute in jur de 160 mil. RON (44 mil. euro), din care mai mult de jumatate vor fi utilizate pentru inlocuirea a 350 de km de conducte si bransamente", a mai spus Saul.

Grupul german a finalizat in luna iulie a anului trecut contractul de preluare a 51% din actiunile Distrigaz Nord, in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 304 mil. euro. Compania isi desfasoara activitatea prin intermediul a 12 sucursale si deserveste peste un milion de abonati. E.ON Ruhrgas mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul de gaze local Congaz Constanta. Portofoliul E.ON in Romania include si pachetul majoritar in cadrul companiei de distributie a energiei electrice Electrica Moldova, actuala E.ON Moldova, obtinut in cadrul unei tranzactii de 100 mil. euro.

"Vom colabora impreuna cu Electrica Moldova si vom efectua analize comune pentru a identifica posibilitati de a imbunatati eficienta si de a reduce costurile celor doua companii", a conchis Saul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO