Eveniment

Distrigaz Sud cere o crestere a preturilor la gaze de 12%

Distrigaz Sud cere o crestere a preturilor la gaze de 12%

Marc Hirt, directorul general adjunct de comercializare gaze din Distrigaz Sud : ANRE s-a bazat in primul trimestru, cand a aprobat cresterea de 8,5% a pretului, pe un pret al gazelor din import de 370 $/1.000 mc. Dar pretul barilului a crescut, iar leul s-a depreciat in raport cu dolarul, iar asta va duce la o crestere a pretului gazelor din import.

06.03.2008, 17:54 17

Compania de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud spune ca ar fi necesara o noua majorare a pretului gazelor la consumatorul final intre 8%-12% incepand cu al doilea trimestru, tinand cont de cresterea pretului la import. Potrivit companiei, pretul gazelor va ajunge la 420 de dolari de la nivelul de 370 de dolari pe mia de metri cubi, cat a fost stabilit in prezent.
"Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) s-a bazat in primul trimestru, cand a aprobat cresterea de 8,5% a pretului, pe un pret al gazelor din import de 370 de dolari pe mia de metri cubi. Dar pretul barilului de petrol a crescut, iar leul s-a depreciat in raport cu dolarul american, iar asta va duce la o crestere a pretului gazelor din import", a declarat directorul general adjunct de comercializare gaze din Distrigaz Sud, Marc Hirt.
El a precizat ca in trimestrul al doilea rata de schimb a leului in raport cu dolarul american ar putea fi de 2,5 lei pe dolar.
"Este un calcul al companiei pe care noi nu il vom comenta. La randul nostru si noi facem analize in ceea ce priveste piata interna, importurile, cursul de schimb si vom lua o decizie spre sfarsitul acestei luni in legatura cu o posibila majorare a pretului la consumator", spune Gabriel Sarbu, director de preturi si tarife la gaze din cadrul ANRE.
Declaratiile companiei vin la scurt timp dupa ce cealalta companie de profil, E.ON Gaz Romania, a cerut inca de la inceputul anului o majorare a preturilor la consumator cu 30% din cauza costurilor foarte ridicate cu importul de gaze.
Cu toate acestea, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a dat asigurari ca pretul gazelor nu va avea un ritm de crestere mai mare decat cel al inflatiei si ca in niciun caz preturile nu vor inregistra o crestere de doua cifre anul acesta.
Ultima majorare a tarifelor la gaze naturale a avut loc la inceputul lunii februarie, cand pretul la consumatorul final a crescut cu 8,5%. Din totalul gazelor furnizate anual de Distrigaz Sud, circa 33% provin din import. Compania importa gaze in principal prin firma WIEE, cu care are un acord valabil pana in 2012.
"Precedentul contract cu WIEE a fost incheiat pana in 2005, cand am incercat sa negociem cu Gazprom, ca sa importam gaze direct de la ei, dar
ne-au spus sa apelam la WIEE, cu care ei aveau contract pana in 2012. Gazprom ne-a mai spus ca nu dorea sa incheie contracte directe cu furnizorii din Romania", a aratat Hirt.
In acelasi an insa, Gazprom a prelungit contractul cu WIEE pana in 2030, ceea ce poate insemna ca Romania nu are sanse ca pana la acesta data sa obtina gaze direct de la producatorul de gaze rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO