Eveniment

Distrigaz Sud cere scumpirea gazelor cu 18% invocand pierderi de 63 mil. euro

21.05.2008, 20:33 18

Distrigaz Sud, companie controlata de Gaz de France, cere o scumpire a gazelor de 18% de la 1 iulie, sustinand ca pana in acel moment va contabiliza pierderi de 62,5 mil. euro (225 mil. lei), fata de profitul de 54,5 mil. euro raportat anul trecut.
"Daca in martie am cerut o scumpire de 12% a gazelor, acum acest procentaj nu mai reflecta in mod real costurile noastre de aprovizionare cu gaze. Fiecare luna fata de acest punct de referinta aduce un necesar de scumpire de 2%. In fiecare zi din primul trimestru pierdierile noastre s-au ridicat la 1,5 milioane de lei. Din aprilie acestea s-au redus la un milion de lei pe zi datorita achizitiilor mai reduse de gaze naturale", spune Pierre Parvex, directorul financiar si juridic al companiei. In aceste conditii, pierderile Distrigaz Sud ar putea ajunge la 62,5 mil. euro pana la 1 iulie.
Potrivit reprezentantilor Distrigaz Sud, pretul de achizitie al gazelor a crescut cu 100 de dolari din decembrie pana in prezent, ajung la 420 de dolari pe mia de metri cubi, iar compania a depus deja documentele necesare acestei majorari la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Daca dupa 1 iulie nu se va aplica majorarea solicitata, compania sustine ca va intrerupe livrarile de gaze catre clientii restantieri, printre acestia numarandu-se si unitatile de producere de energie electrica si termica. Reprezentantii societatii nu au dorit sa precizeze numele celor mai mari restantieri din acest segment.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 962,6 mil. euro (3,2 mld. lei), in crestere cu 6% fata de anul 2006 cand a raportat afaceri de 909,6 mil. euro. Distrigaz Sud a raportat un profit net de 54,5 mil. euro (182,3 mil. lei), cu 22% peste cel din 2006, cand a inregistrat un profit net de 44,7 mil. euro (157,8 mil. lei). Rezultatele au inregistrat un trend ascendent in ciuda reducerii volumelor de gaze comercializate. Distrigaz Sud a distribuit anul trecut 5,1 mld. metri cubi de gaze, cu 4,6% mai putin fata de 2006, si a vandut 3,5 mld. metri cubi, in scadere cu 9,3%. In ceea ce priveste extinderea retelei de gaze prin intermediul unor achizitii, oficialii Distrigaz Sud spun ca sunt interesati de o colaborare cu E.ON, nemtii care detin cealalta mare distributie de gaze, in vederea preluarii Petrom Distributie Gaze.
"Daca este un proiect bun din punct de vedere economic, ne intereseaza sa colaboram cu E.ON", a spus Bernard Arnaud, directorul general al companiei. El a adaugat ca Petrom Distributie Gaze activeaza in proportie de 75% in aria de activitate a Distrigaz Sud, iar restul de 25% se afla pe teritoriul E.ON.
Petrom a prelungit pana la jumatatea lunii iunie termenul pana la care asteapta oferte din partea investitorilor interesati, potrivit directorului general al Distrigaz Sud.

1 mld. euro pentru WIEE
Compania WIEE, principalul importator de gaze rusesti in Romania detinut de Wintershall Germania si Gazprom, a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro din activitatea derulata pe piata locala. Compania a adus 4 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce reprezinta 85% din totalul importurilor din Romania, si a depasit ca nivel de afaceri cel mai mare producator local de gaze naturale Romgaz care a avut anul trecut afaceri de 979,5 mil. euro. WIEE isi dezvolta insa si activitatea de distributie pe piata locala prin intermediul Wirom Gas, companie in care este actionar si Distrigaz Sud, cea mai recenta investitie fiind la Giurgiu. Investitia a fost derulata impreuna cu Transgaz, aportul companiei din Medias, de 13 mil. euro, urmand sa fie suplimentat cu 4 mil. euro, pentru extinderea distributiei in oras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO