Eveniment

Divergente in energie: ANRE si OPCOM nu ajung la un acord comun

Divergente in energie: ANRE si OPCOM nu ajung la un acord comun

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM

02.02.2007, 18:49 153

Operatorul bursei de energie electrica din Romania, OPCOM, acuza Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) de intarzierea procesului de dezvoltare al pietei de profil cu aproximativ 8-9 luni ca urmare a tergiversarii aprobarii unor solicitari transmise de operator.
"Anul trecut, am transmis Autoritatii 33 de solicitari prin care ceream implementarea a doua proiecte foarte importante. Primul viza rolul de contraparte pe care trebuie sa si-l asume OPCOM in tranzactiile cu energie, iar cel de-al doilea era in legatura cu introducerea contractelor de tip forward (la termen), prin care s-ar fi obtinut o contractare mai rapida si mult mai flexibila", a declarat Victor Ionescu, directorul general al OPCOM.
ANRE, institutia care reglementeaza activitatea OPCOM, spune ca nu este de competenta ei acordarea unor avize favoarabile implementarii acestor proiecte.
"Intr-adevar, am primit aceste solicitari, dar legiferarea contractelor la termen si rolul de contraparte pe care il poate juca OPCOM nu se afla printre responsabilitatile noastre. Am dat aviz acestor solicitari, dar acest aviz nu inseamna implicit o aprobare. OPCOM trebuie sa se adreseze autoritatilor care se ocupa de functionarea pietelor de energie si sa indeplineasca prevederile legislative daca doreste implementarea acestor structuri", spune Nicolaie Opris, presedintele ANRE. Acesta s-a aratat intru totul de acord cu formarea si altor piete de energie cum ar fi Bursa Romana de Marfuri. "E normal sa apara si alte oferte. Asta inseamna o piata libera", a mai spus Opris care a declarat ca daca BRM va face o solicitare pentru acordarea licentei de tranzactionare cu energie, o va da.
Directorul OPCOM sustine ca prin existenta mai multor piete de tranzactionare a energiei, Romania ar putea pierde locul de bursa regionala pe care incearca sa si-l asume. Potrivit acestuia, "criza contractarii" denuntata de ANRE, este o problema indusa, iar Autoritatea ar trebui sa-si asume intreaga responsabilitate pentru acest fapt.
Prin intermediul Pietei Centralizate a Contractelor Forward (PCCF) s-ar produce o transparentizare a tranzactiilor de pe platforma Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), in sensul ca acele cantitati de enegie rezultate din contractele neatribuite ar putea intra intr-o noua runda de licitatii, potrivit reprezentantilor OPCOM.
Acum, pe PCCB, au acces la pretul de inchidere al tranzactiilor doar participantii la respectiva licitatie. Prin PCCF, toti jucatorii din piata ar putea avea accces la aceste informatii. Avantajul este ca daca pe PCCB nu s-a incheiat un contract din cauza unor neintelegeri de pret intre cumparator si vanzator, respectiva licitatie ar putea fi derulata pe PCCF, unde participantii pot modifica detaliile de pret sau de cantitate astfle incat sa se incheie tranzactiile.
PCCB este una dintre platformele de tranzactionare OPCOM unde se stabilesc contracte de vanzare-cumparare de energie electrica pe termen lung.
Prin rolul de contraparte, care s-ar exercita prin intermediul unor banci, OPCOM ar putea inlatura riscurile rezultate din neasumarea unor obligatii de plata din partea unor participanti printr-un sistem de garantii. Acest sistem de garantii poate sa nu fie intotdeauna sub forma de numerar, rolul bancii constand in transformarea activelor depuse de respectivii participanti in numerar. Garantiile trebuie in mod obligatoriu sa depaseasca suma obligatiilor de plata.
Prin intermediul acestor notificari, OPCOM sustine ca a facut referire atat la publicarea pretului de inchidere al tranzactiilor cu energie, precum si la introducerea unor contracte strandard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO