Eveniment

Doar 36 de agricultori au depus proiecte pentru fondurile europene de aproape 200 de milioane de euro

20.03.2008, 17:25 62

Numai 36 de agricultori au depus pana in prezent proiecte in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), valoarea solicitarilor acestora fiind de 13 mil. euro, adica sub 1% din suma care poate fi accesata anul acesta, de 1,4 mld. euro.
Prin PNDR, Romania poate accesa, pana in 2013, fonduri in valoare de circa 8 mld. euro. Din acesti bani, anul acesta pot fi accesate circa 1,4 mld. euro, dintre care 618 mil. euro vor merge catre infrastructura satelor, 428 mil. euro catre cresterea valorii produselor agricole si forestiere si 347 mil. euro catre cei care doresc sa-si infiinteze sau sa-si dezvolte exploatatii agricole. Prima sesiune de depunere a proiectelor este cuprinsa intre 3 martie si 28 martie si inseamna acordarea unor fonduri de pana la 194 mil. euro, urmand ca in 2008 sa mai aiba loc alte cinci sesiuni.
Din toate proiectele depuse din 3 martie, cand a fost lansat programul, 99% s-au axat pe masura 121 care se refera la infiintarea si modernizarea exploatatiilor agricole, majoritatea fermierilor aplicand pentru achizitionarea de utilaje agricole. Pentru celelalte doua masuri - 123 (care vizeaza cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere) si 322 (care se refera la infrastructura satelor) - nu a fost depus niciun proiect.
"Noi avem cateva proiecte incepute, de exemplu pentru asfaltarea unui drum comunal de 2 km, pe care il vom finanta din fonduri proprii. Am auzit de PNDR, dar nu am reusit pana acum sa facem documentatia necesara unui astfel de proiect", a declarat Caprioara D. Vasile, secretar la primaria comunei Bahna, din judetul Neamt.
Judetele cu cele mai multe proiecte ale agricultorilor au fost Ialomita si Bihor, cu 12, respectiv 8 dosare depuse la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP). "Ialomita fiind un judet preponderent agrar, oamenii au depus proiecte doar pe masura 121, solicitand bani pentru utilaje. Ceilalti au nevoie de autorizatii, unii chiar de avize de la directia sanitar-veterinara, de aceea este nevoie de timp. Cred ca vor veni mai multi incepand cu a doua sesiune", este de parere Alexandrina Croitoru, director al OJPDRP Ialomita.
Cele 12 proiecte depuse de agricultorii din Ialomita se ridica la o valoare de 5 mil. euro, cel mai mare proiect fiind de 1,5 mil. euro.
Societatea comerciala Costandache Com din Ialomita, care exploateaza o suprafata agricola de 1.500 ha, a fost a doua firma din judet care a depus un dosar in cadrul PNDR. "Am cerut subventie in valoare de 438.000 de euro, pentru o combina, doua tractoare de 120 de cai putere si doua remorci pentru transportul cerealelor", explica Jeni Costandache, administratorul firmei. Cu toate acestea fermierul se teme ca va avea probleme cu acceptarea dosarului, intrucat se afla la al doilea proiect, dupa ce a mai aplicat pentru SAPARD.
In Bihor autoritatile primesc vizitele agricultorilor zilnic, dar pana acum doar sapte proiecte au fost viabile. "Vin foarte multi sa se intereseze, dar unii nu au bani, nu au nimic si cred ca vor obtine banii simplu. Trebuie stiut insa ca banii nu se dau decat pe proiecte", explica Bocsa Maria, consilier superior in cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Valoarea proiectelor s-a ridicat la 1,9 mil. euro, iar cererile au mers tot spre achizitia de utilaje in fermele agricole.
"Detin o suprafata de teren agricol de 200 ha pe care cultiv cereale si porumb si am depus un proiect ca sa am cu ce sa-mi lucrez pamantul. Nu aveam tractoare puternice deci nici eficienta. Valoarea proiectului a fost de 250.000 de euro si a constat intr-un tractor de 180 de cai putere, un plug si o combina", spune Iosiv Simon, administratorul firmei Sirmis din judetul Bihor.
Agricultorii ocolesc deocamdata sectorul zootehnic si chiar daca spun ca au nevoie de fonduri, sunt hotarati sa mai astepte, pentru a analiza evolutia preturilor la animale.
Compania Agirom din judetul Sibiu, condusa de Ionut Boabes, are in exploatare 60 ha de teren agricol, o crescatorie de 250 de porci si este procesatoare de lapte, avand 20 de vaci. Chiar daca are nevoie de un tanc de racire si mulgatori, Boabes nu este hotarat sa depuna un dosar pentru achizitia de utilaje. "Zootehnia o lasam pe mai tarziu, din cauza preturilor scazute la carnea de porc. In acest moment carnea de porc in viu este 4 lei/kg, ceea ce ne duce la un profit foarte mic si asta doar daca iti optimizezi costurile. Asteptam sa vedem cum o sa mearga dupa noua recolta, cand preturile la cereale vor scadea", a spus Boabes.
Printre judetele cu cele mai putine proiecte se numara Botosani, care a primit doua dosare in valoare de 380.000 de euro.

Bani pentru utilaje

99% din proiecte sunt pentru obtinerea de finantare pentru achizitia de utilaje agricole;
Ialomita si Bihor sunt judetele unde s-au depus cele mai multe proiecte;
Cele mai putine proiecte (doua) s-au depus in Botosani, valoarea acestora fiind de 380.000 de euro;
Cel mai mare proiect este de 1,5 mil. euro;
Valoarea subventiilor care pot fi accesate anul acesta este de 1,4 miliarde de euro;
Prima sesiune de depunere a dosarelor este cuprinsa intre 3 martie si 28 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO