Eveniment

Doar 7% din romani sunt dispusi sa dea mai mult de 1.800 euro/mp pentru o locuinta

03.07.2008, 19:01 15

Aproximativ 7% dintre romani sunt dispusi sa plateasca pentru un apartament un pret mai mare de 1.800 de euro/metrul patrat, apreciaza reprezentantii firmei spaniole de consultanta Tercialia, care includ aceste apartamente in categoria locuintelor de lux.
"Preturile care exista astazi pe piata imobiliara ii determina pe cumparatorii de apartamente de lux sa plateasca peste 1.800 de euro pe metru patrat, in timp ce pentru locuintele din clasa medie si joasa preturile variaza intre 900 si 1.300 de euro", a spus Victor Manuel Sanchez, presedintele Tercialia, in cadrul primei editii a targului imobiliar Bucharest Meeting Point, organizat de Barcelona Meeting Point si Central Europe Meeting Point.
Analiza realizata pe sectorul rezidential de pe piata romaneasca de compania de consultanta imobiliara Tercialia mai arata ca in categoria apartamentelor premium, 50% dintre cumparatori sunt romani, restul fiind investitori straini.
In cazul apartamentelor de clasa medie, a caror preturi pe metru patrat variaza intre 1.300 si 1.800 de euro, cumparatorii sunt in proportie de 70% romani in timp ce doar 30% dintre ei sunt investitori.
Cel mai mic interes din partea investitorilor straini se inregistreaza la categoria apartamentelor cu preturi cuprinse intre 900 si 1.300 de euro pe metru patrat, unde doar 10% dintre straini achizitioneaza un astfel de apartament.
De altfel, apartamente cu preturi cuprinse intre 900 si 1.300 de euro/mp nu mai pot fi gasite in Bucuresti, iar in orasele mari din provincie aceste locuinte se gasesc doar in cartiere secundare.
In ceea ce priveste preturile de pe piata Capitalei, Sanchez a declarat ca apartamentele din zona centrala a orasului pot fi chiar si de trei ori mai scumpe decat cele din zonele perferice.
"De exemplu, pretul locuintelor din zona Herastrau ajung in medie la 3.500 de euro pe metru patrat, mult mai mare decat in restul zonelor", a spus Sanchez.
Reprezentantul companiei spaniole apreciaza ca cererea pe piata romaneasca se va ridica la 1 milion de apartamente in urmatorii zece ani.
La inceputul acestui an, vanzarile de locuinte au scazut in special pe piata Capitalei, unde cea mai afectata a fost piata apartamentelor vechi, unde s-au inregistrat primele scaderi de preturi.
Pe de alta parte, si dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale noi si-au vazut vanzarile chiar si injumatatite, pe fondul accelerarii dobanzilor si a preturilor care a produs reticenta in randul cumparatorilor finali, in timp ce investitorii speculativi au devenit mai reticenti din cauza incetinirii ritmului de crestere a preturilor.

Apartamente noi
apartamentele cu preturi de peste 1.800 de euro/mp sunt catalogate de lux
locuintele din Herastrau au preturi care pot depasi nivelul de 3.500 de euro/mp
apartamente cu preturi cuprinse intre 900 si 1.300 de euro/mp pot fi gasite doar in orase medii
la nivel national, cererea este estimata la un milion de unitati rezidentiale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO