Eveniment

Dobanzile mici la lei au impins deponentii spre valuta

22.02.2006, 21:55 17

Dobanzile mici la lei si aprecierea euro din ultimele luni ale lui 2005 au reaprins interesul populatiei pentru economisirea in moneda straina.

Anul trecut depozitele in lei au crescut cu 22% (respectiv putin peste 13% in termeni reali), in timp ce economiile in valuta au crescut cu 17%, arata datele BNR.

Depozitele in valuta ale populatiei au crescut in decembrie cu 5,5%, ajungand la echivalentul a 8,5 mld. lei. In acest timp depozitele la termen in lei au urcat cu numai 3,4%. Astfel, nici scaderea inflatiei la o singura cifra, anuntarea unor tinte ambitioase de dezinflatie si nici introducerea leului greu nu au reusit sa compenseze in ochii deponentilor prabusirea dobanzilor pana la niveluri care nu mai acopereau macar deprecierea banilor depusi la banca.

Soldul depozitelor in lei ramane semnificativ mai mare, situandu-se la 15,2 mld. lei (peste 4 mld. euro), insa numai datorita cresterilor acumulate in perioada in care randamentele real pozitive insemnate au incurajat economisirea in moneda locala.

Chiar daca dobanda nominala la valuta a ajuns in unele momente sa fie mai mare decat cea afisata de unele banci la lei, plasamentele in valuta nu au avut insa sanse sa aduca randamente bune, in contextul in care moneda nationala a consemnat anul trecut aprecieri chiar si in termeni nominali.

Fata de euro, leul s-a intarit anul trecut cu aproximativ 7% in termeni nominali, adica peste 15% in termeni reali.

In alte cuvinte, daca cineva voia sa plaseze la inceputul anului trecut 1.000 de euro la banca, trebuia sa scoata din buzunar aproximativ 3.900 de lei (noi). In conditiile unei dobanzi de 4% pe an (un nivel destul de bun pentru euro), depozitul ar fi valorat in ianuarie 1040 de euro, respectiv putin peste 3.800 de lei. Adica pierderea ar fi fost de 2%, fara a lua in calcul si deprecierea monedei.

Lipsa alternativelor de plasament a determinat insa o buna parte dintre deponenti sa opteze pentru reorientarea banilor catre consum, alimentand astfel o cerere deja surpadimensionata.

Delegatia Fondului Monetar International a subliniat scaderea ponderii economiilor brute pana la 13% din PIB, nivel estimat pentru sfarsitul anului trecut, adica ceva mai putin decat in 1999. Evolutia a ingrijorat si banca centrala, care si-a schimbat acum atitudinea in ultimele luni.

Astfel, daca in toamna trecuta guvernatorul inca mai spunea ca randamentele real pozitive semnificative la depozite nu-si mai au locul, acum discursul sau indeamna bancile sa majoreze dobanzile. De altfel BNR a inceput sa sterilizeze sume tot mai mari din piata monetara, in speranta ca va putea sa determine bancile sa remunereze mai bine depozitele clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO