Eveniment

Dosarul Hidroelectrica: contestaţiile traderilor de energie au fost respinse

Dosarul Hidroelectrica: contestaţiile traderilor de...

Autor: Emil Popescu

12.04.2013, 00:04 380

Tribunalul Bucureşti a respins con­tes­taţiile traderilor de energie privind cre­an­ţele din dosarul Hidroelectrica, re­fu­zând astfel înscrierea în tabelul preli­minar a unor creanţe de peste 1,9 miliarde de lei.

„Valoarea creanţelor revendicate de cei 381 creditori însumează 5,4 miliarde de lei. Dintre acestea doar 3,5 miliarde au fost recunoscute de către admi­nistratorul judiciar, 1,1 miliarde de lei au fost res­­pinse, iar 800 de milioane au fost admise sub condiţia prezentării unor documente jus­tifi­cative suplimentare. Un număr de 74 creditori cărora li s-au respins cre­an­ţele au formulat contestaţii la Tabelul Preliminar întocmit de administratorul judiciar. Valoarea cre­anţelor ce fac obiec­tul acestor con­testaţii este de peste 1,9 miliar­de de lei“, se arată într-un comu­nicat al administratorului judiciar Euro Insol.

Compania arată că principala cauză a in­sol­venţei Hidroelectrica a fost re­prezentată de contractele bilaterale cu traderii de energie electrică, prin care societatea de stat a fost prejudiciată cu peste 1,1 miliarde de euro în perioada 2006-2012.

Contractele directe au fost de­nunţate, iar cantitatea de energie dis­po­nibilizată astfel a fost vândută pe bur­să la un preţ mai mare, generând în ulti­mele cinci luni ale anului trecut ve­ni­turi suplimentare de peste 50 de milioane de euro, potrivit sursei citate.

„La termenul din 20 martie 2013 s-au judecat contestaţiile formulate de Energy Holding, Alpiq RomEnergie şi EFT AG privind denunţarea con­-trac­telor bilate­rale şi contestaţiile Alro, Elsid şi Electrocar­bon privind activarea clauzei de forţă majoră din 7 august până la 1 decembrie 2012. Având nevoie de timp pentru a delibera, instanţa a amânat de 3 ori pronunţarea, până la 10 aprilie 2013. Astfel, a respins contestaţia for­mu­lată de Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane de lei, contestaţia Energy Holding prin care solicita 91 de milioane de lei, Alro SA 129 de milioane de lei, Elsid 13 milioane de lei, Electrocarbon 18 milioane de lei“, se preci­zează în comunicat.

Din cele 74 de contestaţii au fost so­lu­ţionate până în prezent 73.

Contes­ta­ţia Alpiq RomIndustries va avea termen de judecată, cel mai probabil, în luna mai.

Hidroelectrica este deţinută de Mi­nis­te­rul Economiei şi se află în in­sol­venţă din iunie anul trecut.

Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei, la o producţie de 13 TWh. Câştigul ar urma să ajungă astfel la un nivel record, de­păşindu-l pe cel din 2010, de 284 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO