Eveniment

Dracula ar putea renaste la anul pe RASDAQ

24.12.2002, 00:00 22

a mai mult de un an de la lansarea ofertei publice de vanzare a actiunilor pentru finantarea constructiei parcului de distractii Dracula Park, Ministerul Turismului a anuntat ca actiunile vor fi listate pe o piata de capital reglementata, dupa cum prevedea prospectul de emisiune. Cotarea va avea loc, cel mai probabil, pe piata RASDAQ, a spus ieri ministrul Dan Matei Agathon, la jumatatea lunii februarie, daca va fi obtinut acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Actionarii, care si-au pus banii acum un an in actiunile Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS) - societatea care urma sa administreze parcul, sunt chemati pe 17 ianuarie la o Adunare Generala pentru a aproba decizia de listare.
Practic, persoanele care au subscris la oferta vor putea sa realizeze tranzactii cu aceste titluri de la sfarsitul lunii februarie 2003, adica la aproape un an de la inchiderea perioadei de vanzare a actiunilor.
FDTS a anuntat inca din aprilie ca a inceput procedurile de listare a actiunilor sale la Bursa de Valori, dupa oferta publica primara de actiuni Dracula Park, finalizata in data de 3 aprilie. Dan Matei Agathon spera la acea data ca formalitatile de listare la Bursa vor dura circa trei luni.
Actionarii FDTS vor afla la AGA si concluziile studiului de prefezabilitate al proiectului Dracula Park, elaborat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), si, mai ales, stadiul actual si dezvoltarea viitoare a parcului. Ministerul considera ca inaugurarea Dracula Park va avea loc in 2004, cu doi ani mai tarziu decat se preconiza initial. Astfel, constructia parcului tematic ar fi trebuit sa inceapa in primavara, iar oferta publica a fost facuta tocmai pentru a strange fondurile necesare pentru demararea proiectului.
Conform planului initial, prima faza trebuia finalizata pana la finele acestui an, iar constructia ultimelor obiective urma sa se incheie in ultimul trimestru al anului viitor.
Ministrul turismului Dan Matei Agathon a declarat ca intarzierea a fost cauzata de "un atac fara precedent asupra unui proiect romanesc". Impotriva construirii Dracula Park langa Sighisoara s-au pronuntat atat UNESCO, cat si mai multe fundatii si organizatii non-guvernamentale, printre care Mihai Eminescu Trust din Londra, patronata de printul Charles.
PricewaterhouseCoopers nu a prezentat pana acum rezultatele studiului de fezabilitate comandat de FDTS, potrivit ministrului. Perioada in care firma de consultanta trebuia sa realizeze acest studiu era de 90 de zile de la inceputul lunii iunie. "Sunt in grafic. Si noi am intarziat pentru ca trebuia sa le raspundem la unele probleme", a spus Dan Matei Agathon.
Proiectul Dracula Park, lansat in luna noiembrie a anului trecut, necesita o investitie de 31,5 milioane de dolari. Infiintata in iulie 2001, societatea Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA are un capital social de 620,7 miliarde de lei, actionar majoritar fiind Consiliul Local Sighisoara. In decembrie 2001, societatea a lansat o oferta publica primara destinata vanzarii de actiuni Dracula Park, in valoare de 155 de miliarde de lei (circa cinci milioane dolari). La 3 aprilie, termenul limita de derulare a ofertei, valoarea totala a sumelor incasate din vanzarea actiunilor Dracula Park se cifra la peste 107 miliarde de lei (aproximativ 3,3 milioane dolari), ceea ce reprezinta circa 69% din valoarea totala a ofertei publice.
Suma de trei milioane de dolari a fost subscrisa de 15.000 de actionari, potrivit ministrului turismului, care a precizat ca primii 15 actionari detin titluri in valoare de doua milioane de dolari, iar restul au participatii care insumeaza un milion de dolari.
Printre actionarii importanti se numara producatorul de bere Brau Union, Coca-Cola, cel mai mare producator mondial de bauturi racoritoare, care au cumparat actiuni in schimbul exclusivitatii distributiei propriilor produse in cadrul parcului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO