Eveniment

Dracula, in parcul industrial de la Snagov

27.10.2003, 00:00 31

Dupa doi ani de pelegrinari prin tara, Dracula, mitul care trebuia sa salveze turismul romanesc, si-a gasit o locatie pentru parcul care ii va purta numele. Dracula Park, care va fi amplasat la Snagov, va fi dezvoltat insa sub forma unui parc industrial care va implica investitii intre 40 si 70 de milioane de euro, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute Sorin Marica, presedintele consiliului de administratie al societatii Dracula Park SA.
Astfel, daca in urma cu doi ani, cand a fost pentru prima data lansata ideea unui astfel de proiect se estima ca intreaga constructie va fi finalizata in anul 2004, in prezent s-a ajuns la situatia in care in primavara anului viitor abia va incepe constructia. Aceasta daca toate lucrurile vor merge bine pana atunci.
Mai mult, dezvoltarea Dracula Park  pe amplasamentul de la Snagov, prezavuta in memorandumul initiat de ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu si aprobat vineri de Guvern, va costa mai mult decat estimarea pe care o aveau in urma cu doi ani reprezentantii ministerului turismului, situata la peste 30-31 de milioane de dolari.
Autoritatile estimeaza in prezent ca parcul turistic si de agrement de la Snagov va fi vizitat, anual, de circa un milion de turisti, din care 20% straini si ca proiectul va determina cresterea, intr-un termen scurt, a numarului locurilor de munca, a volumului investitiilor straine directe si a veniturilor rezultate din taxe si impozite.
Locatia initiala pentru proiectul denumit in prima faza Dracula Land, iar apoi Dracula Park  era la Sighisoara. In urma interventiei UNESCO si a organizatiilor neguvernamentale locatia a fost abandonata. Intre timp, in perioada decembrie 2001-aprilie 2002 Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara SA, administratorul proeictului, a desfasurat ao oferta publica de actiuni in urma careia a atras peste trei milioane de dolari. Ulterior, compania d consultanta PricewaterhouseCoopers a realizat un studiu de fezabilitate potrivit caruia cel mai favorabil amplasament al parcului este in vecinatatea Bucurestiului si nu la Sighisoara, asa cum prevedea proiectul initial. Astfel s-a ajuns la Snagov, schimbarea amplasamentului avand si avantajul ca terenul se afla in proprietatea privata a statului.
La Snagov, in cadrul parcului industrial, in afara de parcul de distractii tematic, vor fi amenajate un teren de golf, un hipodrom, un parc acvatic de tipul celui de la Mamaia, o pista de carting, un circuit auto, precum si o zona speciala reprezentind Romania in miniatura.
Firmele care au activitati in cadrul unui parc industrial beneficiaza de o serie de facilitati, precum scutirea deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor realizate in parc sau amanarea platii TVA pentru materialele si echipamentele necesare realizarii sistemului de utilitati pe perioada de realizare a investitiei, pana la punerea in functiune a parcului industrial.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO