Eveniment

Dragoş Damian, Terapia Cluj, despre planul de relansare economică: Pentru marile companii era mai simplu să fie scutite o perioadă de taxele şi impozitele aferente unei noi investiţii

Dragoş Damian, Terapia Cluj, despre planul de relansare...

Autor: Răzvan Botea

01.07.2020, 13:08 263

Dragoş Damian, directorul general al Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, spune, în cadrul unei reacţii transmise ZF, că pentru companiile mari, care au mijloace proprii de finanţare, era mai facilă o măsură de scutire de taxe şi impozite aferente unei noi investiţii.

„În opinia mea, pentru marile companii, era mai simplă o măsură de offset a costului investiţiei, pentru că ele oricum au mijloacele de finanţare proprii, nu au nevoie de bani, chiar dacă ei prisosesc. Altfel spus, dacă investesc într-o unitate industrială nouă, să fiu scutit de taxele şi impozitele aferente până ce mi-am stins costurile  investiţionale, în loc să mă duc la 2-3 autorităţi, agenţii sau bănci că să accesez grant-uri sau scheme de finanţare. Dar asta se poate reglementa şi ulterior”, a spus el.

Dragoş Damian mai spune că s-ar fi aşteptat la un plan naţional de relansare industrială, cum ar fi finanţări pentru start-up-uri din industrie: „La rece, planul de relansare este o foaie de parcurs cu enunţuri corecte; ca reprezentant al unei mari companii industriale eu personal aşteptam un plan naţional de relansare industrială, de exemplu prioritate la finanţarea pentru start-up unei fabrici şi forţa de muncă din aceasta în fiecare localitate de peste 10.000 de locuitori, sau, similar, cu un factor de multiplicare pentru oraşele mari. Altfel, toate finanţările vor merge pe activităţii de servicii, care stimulează consumul din import.”

Guvernul a publucat astăzi planul de relansare economică, anunţat încă de la începutul lunii mai. Printre măsurile propuse de Planul de Relansare se numără oferirea de granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii (cca 1 mld.euro), programe de finanţare nerambursabilă pentru IMM-uri (cca 1,1 mld.euro), programe de sprijin pentru agricultură (cca 400 mil.euro), pentru investiţii noi (1,5 mld.lei/an) sau relocarea companiilor.

În plus, sunt propuse garanţii de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru şi investiţii, program de 8 miliarde lei şi 600 de beneficiari.

„În rest, să sperăm că obstacolele cu care ne-am obişnuit, cum ar fi corupţia, birocraţia şi lipsa forţei de muncă nu vor întârzia punerea în opera, şi că o eventuală schimbare a puterii politice nu va bloca acest plan”, a mai spus Dragoş Damian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO