Eveniment

Duminica a devenit prima zi a săptămânii în calendarul ortodox al Bisericii Române

Autor: Gheorghita Elivira

02.01.2011, 12:03 514

Sfântul Sinod a hotărât ca în Biserică duminica să fie prima zidin săptămână, din punct de vede liturgic fiind cea mai importantăzi, cea în care a Înviat Hristos, multe eparhii având deja acestobicei, dar decizia nu afectează calendarul obişnuit în care lunieste prima zi a săptămânii, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoicaa declarat: "Pentru noi creştinii, duminica este cea mai importantăzi a săptămânii, ziua întâi după cum spun toţi cei patruEvanglelişti, întrucât Mântuitorul a înviat duminica. Pe de altăparte, decizia a fost luată de Sfântul Sinod în iulie 2010 lapropunerea unor ierarhi ai BOR care au semnalat faptul că în multeeparhii din ţară, respectiv Timişoara, Arad, Caransebeş, dar şi dinstrăinătate, cum ar fi Patriarhia ecumenică, duminica figureazădeja în calendar ca prima zi a săptămânii. Este de fapt ouniformizare a acestui calendar. Mai mult, în Biserică, calendaruleste un instrument de lucru permanent pentru preoţi şi credincioşiipracticanţi. Totodată, este de fapt o revenire la tradiţie, încalendar figurând duminca prima zi a săptămânii în anii 1912, 1916,1946, 1957, inclusiv din 1999 la Timişoara".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO