Eveniment

Dupa faliment, tinta AVAB este averea administratorilor

19.02.2003, 00:00 17

Anii 2003 si 2004 vor fi specializati pe atragerea raspunderii personale a tuturor administratotilor sau actionarilor societatilor care au derulat cu rea credinta credite obtinute de la banci romanesti sau straine pentru care a garantat statul roman, a declarat ieri Ionel Blanculescu presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB).
Pana in prezent, Autoritatea a obtinut in instantele judecatoresti atragerea raspunderii personale a administratorilor si actionarilor pentru un numar de 73 de debitori.
"Valoarea debitelor pentru care am reusit sa ne indreptam catre averea personala a administratorilor, actionarilor si asociatilor se ridica la 30 de milioane de dolari. AVAB poate solicita raspunderea proprietarilor si a persoanelor din conducere numai in cazul declansarii falimentului", a adaugat Blanculescu, in cadrul seminarului "Recuperea creditelor neperformante".
Autoritatea are pe rol 1.246 de cauze in care a solicitat declansarea producedurii de faliment. Legea falimentului si a reorganizarii judiciare permite atragerea raspunderii numai in cazul administratorilor, insa prin Ordonanta 409/2001 AVAB are posibilitatea sa extinda procedura de recuperare si asupra averii asociatilor si actionarilor.
 "Chiar daca emotional consideram ca trebuie sa ajungem cat mai repede la vinovati, in practica nu putem face acest lucru fara sa parcurgem anumite etape juridice. Actiunile in instanta demarate in anii trecuti au ajuns la maturitate si in 2003 vor fi vazute rezultatele", a mai spus Blanculescu.
Oficialul AVAB a precizat ca numai in cazul Sanevit, pentru care Autoritatea va cere initierea falimentului, raspunderea personala s-ar putea ridica la 50 de milioane de dolari.
Obiectivul Autoritatii pentru anul 2008, cand isi va incheia activitatea, este sa creasca rata de recuperare cu 8% de la o medie de 22% cat estima Pricewaterhouse Coopers. Compania de consultanta a realizat in 2000 un audit al portofoliului AVAB si estima o rata de recuperare cuprinsa intre 19% si 23%.
AVAB a recuperat de la companiile de transport naval 18,2 milioane de dolari, dintr-un total al datoriilor acestor societati de 117,6 milioane de dolari. Cele mai mari creante apartin companiilor de stat Navrom Constanta - 27,6 milioane de dolari si Romline Constanta - 15,2 milioane de dolari. Cele doua companii de stat au avut si calitatea de co-debitor. Astfel, Navrom a garantat cu nave proprii creditele obtinute de 27 de societati private, iar pentru 11 companii private a preluat integral datoriile rezultate din creditele acordate de Bancorex. La fel, Romline a garantat cu nave proprii credite obtinute de sase companii private de shipping, pentru trei dintre acestea preluand integral datoriile rezultate din conventii de credit incheiate cu Bancorex. Presedintele AVAB Ionel Blanculescu spune ca recuperarea creantelor in acet domeniu este mult mai dificila. "Zilele trecute am reusit sa punem arestul asupra navei Essco Faith dupa care am umblat doi ani pe marile si oceanele lumii", a spus Blanculescu.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO