Eveniment

Dupa o luna de inundatii, patru morti si mii de case si terenuri distruse

17.05.2005, 20:14 26

Patru persoane au murit, una a fost data disparuta, iar alte 3.393 au ramas fara locuinta in urma inundatiilor care s-au produs incepand din a doua jumatate a lunii trecute si pana in prezent.

Ultima statistica a autoritatilor arata ca inundatiile, alunecari de teren, precum si furtunile au produs pagube in mai mult de jumatate din judetele tarii. Astfel, aproape 400 de localitati din 28 de judete au fost afectate de fenomenele hidrologice si meteorologice.

Dintre acestea, cel mai lovit este judetul Timis, unde au avut de suferit locuitorii din 52 de localitati. In urma revarsarii raurilor din zona, 2.175 de case au fost inundate astfel ca au fost evacuati 3.300 de localnici.

Nivelul apei a scazut considerabil in localitatile din Timis, un singur sat fiind inca izolat. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca pentru prima data dupa doua saptamani si jumatate, in localitatile Cruceni si Foeni se poate ajunge cu masina. Prefectul crede ca, in pofida ploilor care sunt anuntate pentru urmatoarele zile, apa va continua sa scada.

"Ajuta foarte mult bresele in dig care sunt in zona sarbeasca", a explicat Ovidiu Draganescu, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste infrastructura, au fost afectate 526 de poduri si podete, 464 de kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale, dar si calea ferata, pe o portiune de jumatate de kilometru fiind afectat terasamentul in mai multe zone. Bilantul mai arata ca 49 de constructii hidrotehnice, 18 statii de pompare, precum si retele electrice, de telefonie si de alimentare cu apa au suferit avarii in timpul inundatiilor din ultima luna.

Cele mai afectate judete sunt Caras Severin (58 de localitati in care s-au inregistrat pagube in urma inundatiilor), Timis (52), Brasov (35) si Arad (22), dar apele au facut ravagii si in Bihor, Buzau, Covasna, Dambovita, Iasi, Prahova, Vaslui sau Vrancea. Au mai fost inregistrate pagube in judetele Alba, Bacau, Botosani, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Sibiu, Suceava si Tulcea.

In ceea ce priveste culturile agricole, inundatiile au distrus in totalitate circa 50.000 de hectare, din care peste 60% reprezinta suprafete insamantate cu grau. Potrivit Ministerului Agriculturii, inundatiile au compromis 28.586 de hectare de grau, 7.426 de hectare de orz si orzoaica, 3.272 de hectare de porumb, 2.921 de hectare de floarea soarelui, 1.599 de hectare de plante furajere, dar si 1.264 de hectare de rapita.

Judetele cu cele mai mari suprafete compromise sunt Timis (19.682 de hectare), Arad (2.299 de hectare), Braila (1.937 de hectare), Calarasi (1.309 hectare) si Caras-Severin (321 de hectare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO