Eveniment

E.ON: Daca pretul gazelor nu creste cu 19% din iulie, am putea opri alimentarea

E.ON: Daca pretul gazelor nu creste cu 19% din iulie, am putea opri alimentarea

Achim Saul, Presedintele consiliului de administratie al E.ON Gaz Romania: De vreme ce aducerea companiei intr-o stare financiara grava nu constituie o alternativa, E.ON Gaz Romania va fi nevoita se reduca volumele de gaze importate. Acest lucru va duce la un deficit de gaze pe piata romaneasca.

09.04.2008, 19:42 26

Compania E.ON Gaz Romania (Distrigaz Nord) cere o majorare a pretului la gaze cu 19% incepand cu trimestrul trei, compania avertizand ca altfel va fi nevoita sa reduca importurile de gaze si implicit sa opreasca alimentarea unor consumatori. Oficialii companiei sustin ca pierderile inregistrate din cauza mentinerii pretului la consumatorul final, in conditiile in care costurile cu importurile au crescut, se ridica la 45 mil. lei (12 mil. euro) pentru primul semestru.
Solicitarea celor de la E.ON Gaz vine in conditiile in care ultima majorare de 8,5% a avut loc in februarie, iar de la 1 aprilie Autoritatea Nationala de Reglementarea in domeniul Energiei (ANRE) a decis sa mentina la un nivel neschimbat pretul catre consumatorul final. La inceputul celui de-al treilea trimestru al anului, E.ON Gaz se asteapta ca pretul gazelor de import sa ajunga la 470 $ pe mia de metri cubi, in conditiile in care pretul recunoscut de ANRE a ramas la 370 $ pe mia de metri cubi.
Pana la sfarsitul anului pretul gazelor ar putea ajunge si pana la nivelul de 500 $/ mia de mc, tinand cont de evolutiile recente ale barilului de petrol. Oficialii companiei estimeaza ca noi tergiversari in ceea ce priveste cresterea preturilor la gaze nu fac decat sa ridice semnificativ nivelul viitoarelor majorari in timp ce compania se va confrunta cu pierderi. "De vreme ce aducerea companiei intr-o stare financiara grava nu constituie o alternativa, E.ON Gaz Romania va fi nevoita se reduca volumele de gaze importate. Acest lucru va duce la un deficit de gaze pe piata romaneasca", spune Achim Saul, presedintele consiliului de administratie al E.ON Gaz Romania.
Acesta a mai precizat ca strategia adoptata de companie va fi una de toleranta zero fata de clientii rau platinici, casnici si industriali. Saul a mai spus ca sunt circa 100 de clienti industriali ale caror datorii se ridica la aproape 100 mil. lei si ca acestia ar putea fi primii vizati pentru reducerea livrarilor.
"Daca nici de la 1 iulie nu ne va fi acceptata aceasta majorare de pret, ne vom reduce la jumatate importurile, adica de la 40% cat este necesarul acum, la 20%, ceea ce va avea ca rezultat un deficit de 20% de gaze livrat pe piata", explica Saul.
El spune ca importurile de gaze din Rusia, care se realizeaza prin intermediarul WIEE (joint venture Gazprom-Wintershall), nu sunt mai scumpe decat in celelalte tari europene, actualul contract fiind unul extrem de competitiv care nu creeaza premisele unor negocieri directe.
"Contractul cu WIEE este unul extrem de flexibil astfel incat ne sunt permise ajustarile de cantitate in cazul in care vom decide sa reducem importul de gaze", a declarat oficialul E.ON Gaz. El a precizat ca preturile la consumatorul final din Romania sunt in medie cu 25-30% mai mici comparativ cu cele percepute in Slovacia sau Ungaria. Saul spune ca anul trecut afacerile grupului pe piata locala au ajuns la 2,7 mld. lei (circa 900 mil. euro), in crestere cu 27,5% fata de 2006, in timp ce profitul net a ajuns la 140 mil. lei (42 mil. euro), in crestere cu 70% fata de 2006.
Compania se asteapta la rezultate mai slabe anul acesta daca nu va obtine majorarile dorite. Compania va investi in urmatorii ani 1 mld. lei pentru modernizarea retelelor, din care 180 mil. lei va fi alocata in acest an.
In intervalul iulie-decembrie 2007, E.ON Gaz Romania, compania rezultata in urma separarii activitatii de furnizare de cea de distributie care se ocupa cu comercializarea gazelor a raportat o afaceri de 1,21 mld. lei si un castig net de 75 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO