Eveniment

E.ON Gaz: Pretul gazelor va creste cu 30% in 2008

E.ON Gaz: Pretul gazelor va creste cu 30% in 2008

Achim Saul, presedintele CA al E.ON Gaz Romania: Incepand cu 1 ianuarie 2008, preturile gazelor naturale de import vor creste si pentru Romania cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008 se asteapta cresteri de circa 60%, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat.

18.12.2007, 18:37 28

Pretul gazelor la consumatorul final va inregistra o crestere de 30% pana la sfarsitul anului viitor, urmand ca anul sa inceapa cu o scumpire de 10%, ca urmare a majorarii pretului gazelor din import, estimeaza E.ON Gaz Romania, care a cumparat Distrigaz Nord.
Totodata, compania spune ca daca aceste cresteri nu vor fi aplicate, consumatorii vor avea de suferit prin reducerea cantitatilor importate. Daca aceasta crestere va fi validata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), singura care stabileste nivelul pretului pe care consumatorii finali il platesc pentru energie, respectiv pentru gazele naturale, impactul asupra inflatiei va fi de 0,2%. Astfel, in loc de 3,8% cat este nivelul estimat pentru anul viitor, inflatia ar putea ajunge la 4%.
"Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008", a declarat Achim Saul, presedintele consiliului de administratie al E.ON Gaz Romania.
Saul spune ca, daca aceasta crestere nu va intra in vigoare, compania va fi nevoita sa importe mai putin gaz - ceea ce va avea un impact negativ asupra consumatorilor sai - altfel riscand sa se confrunte cu probleme financiare foarte grave. In prezent, consumatorii casnici platesc in medie 914,3 lei pe mia de metri cubi de gaze naturale in reteaua Distrigaz Sud si aproximativ 906 lei pe mia de metri cubi in reteaua E.ON Gaz Romania, ultima scumpire fiind anuntata la sfarsitul lunii septembrie cand preturile au crescut cu 3,7%.
ANRE spune ca acestea sunt estimari exclusive ale companiei pe care nu le comenteaza si ca urmeaza ca preturile oficiale sa fie anuntate in scurt timp.
"Sunt niste estimari ale E.ON, nu ale noastre. Noi nu stim ce parametri iau ei in calcul, preturile oficiale ale gazelor naturale urmand sa fie comunicate de noi in scurt timp", a declarat Gabriel Sarbu, director de preturi si tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), autoritate inclusa in ANRE.
Distrigaz Sud, cealalta mare companie de distributie a gazelor naturale, nu a facut niciun comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.
Afirmatiile sunt total opuse fata de ceea ce a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, la sfarsitul saptamanii trecute. El a afirmat ca pretul gazelor naturale nu va avea o crestere de doua cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie pentru intregul an la gaze si electricitate va fi sub nivelul inflatiei, estimata la 3,8% plus/minus un punct procentual. "Obiectivul pentru 2008 este ca mixul preturilor (la energie electrica si gaze - n.r.) sa aiba un efect antiinflationist. (...) Alinierea preturilor la gaze se va face de asa maniera sa nu atenteze la gradul de suportabilitate a populatiei", a afirmat Vosganian.
ANRE a anuntat ca gazele de import vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, respectiv cu 15%-16%, pretul urmand sa ajunga la 360-365 dolari/1.000 mc.
Pretul gazelor importate de Romania se situeaza in prezent la 310 - 315 dolari/1.000 metri cubi. Romania importa exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.
De asemenea, pentru moment, pretul gazelor din productia interna, care se situeaza la nivelul de 470 de lei (195 $/mc, nu va creste, dar apropierea acestuia de nivelul din statele UE va continua.
"Consumatorii din Romania sunt aprovizionati cu gaze naturale din productia interna (aproximativ 60%) si cu gaze naturale importate (aproximativ 40%). Pretul gazelor naturale comercializate pe pietele internationale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a pretului, de pretul petrolului comercializat pe pietele internationale. Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2008, preturile gazelor naturale de import vor creste si pentru Romania cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008 se asteapta cresteri de circa 60%, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat", a explicat Saul.
Cei doi producatori importanti de gaze din Romania, Romgaz si Petrom, asigura circa 60% din necesarul de gaze, iar 40% provine prin importuri indirecte din Rusia. Vosganian a anuntat in vara acestui an ca Romania ar putea solicita Comisiei Europene sa prelungeasca perioada necesara alinierii tarifelor pana in 2010, pana in prezent nefiind facut niciun demers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO