Eveniment

E.ON isi pune numele si pe distributia de gaze

04.04.2006, 00:00 30

Distrigaz Nord, societatea de distributie a gazelor naturale, intrata in portofoliul germanilor de la E.ON Ruhrgas, a anuntat schimbarea numelui companiei in E.ON Gaz Romania.

Schimbarea denumirii a intrat in vigoare de la 1 aprilie si reprezinta o etapa in cadrul procesului de integrare a companiei in cadrul grupului E.ON, proces care a inceput anul trecut, odata cu finalizarea contractului de privatizare.

"Anul trecut a marcat inceputul unui amplu proces de schimbari in Distrigaz Nord. Am initiat reorganizarea companiei, punand la punct un nou model de organizare, mai eficient si mai bine adaptat provocarilor care stau in fata noastra pe termen scurt si mediu", a declarat Virgil Metea, director general E.ON Gaz Romania.

"Noua identitate de companie reflecta toate aceste schimbari si evolutii menite sa alinieze compania la standardele si practicile grupului E.ON", a adaugat Metea.

Investitorul german se afla practic la al doilea proces de rebranding derulat pe piata autohtona tinand cont de faptul ca si distributia de electricitate, Electrica Moldova, intrata in portofoliul E.ON Energie, se numeste in prezent E.ON Moldova. De la inceputul anului, E.ON Gaz Romania a fost reorganizata si functioneaza in prezent prin intermediul a sapte di-vizii cu functii separate, printre care se numara si departamentul de marketing si vanzari. In urma realizarii noii forme de organizare toti cei 9.400 de angajati ai firmei au fost realo-cati, miscare ce a fost resimtita si la nivelul conducerii compa-niei. Aproape toate posturile vacante au fost ocupate prin intermediul recrutarii interne, compania apeland in putine cazuri la recrutare externa. In prezent, compania este condusa de un director general si trei directori generali adjuncti. Evaluarea personalului a fost realizata de o firma specializata.

Anul trecut, Distrigaz Nord, actualul E.ON Gaz Romania, a inregistrat o pierdere neta de aproximativ 27 de milioane de euro, principala cauza pentru rezultatul negativ fiind diferenta dintre pretul de achizitie al gazelor si pretul gazelor la consumatorul final.

Volumul investitiilor derulat de la venirea Ruhrgas la conducerea Distrigaz Nord totalizeaza in jur de 97 milioane de lei (26,2 milioane de euro), din care mai mult de 50% au fost folosite pentru inlocuirile de conducte si bransamente.

In programul de investitii pentru 2006, E.ON Gaz Romania va aloca aproximativ 160 mil. lei (45 mil. euro). Jumatate din fondurile prevazute vor fi indreptate catre inlocuirea a 350 km de conducte si bransamente. E.ON Ruhrgas a anuntat pentru urmatorii sapte ani investitii in valoare de aproximativ 140 mil. euro in reabilitarea sistemelor de distributie de gaze si in implementarea unor noi structuri organizatorice. Grupul german a preluat in iulie anul trecut 51% din actunile Distrigaz Nord, in cadrul unei tranzacti de 304 milioane de euro. E.ON Ruhrgas mai detine actiuni si la compania producatoare de energie electrica si termica CCNE, precum si la furnizorul de gaze local Congaz Constanta. Portofoliul E.ON include si pachetul majoritar in cadrul companiei de distributie a energiei electrice Electrica Moldova, actuala E.ON Moldova, achizitionata in cadrul unei tranzactii de 100 milioane de euro.

E.ON a abandonat cursa pentru achizitia distributiei de electricitate din Capitala, cea mai valoroasa companie de pe acest segment. Electrica Muntenia Sud, "perla coroanei Electrica", este evaluata la peste 750 de milioane de euro. Astfel, lista scurta pentru preluarea pachetului de 67% din Electrica Muntenia Sud este alcatuita din CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France International (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE (Germania). Potrivit strategiei de privatizare, investitorul strategic va achizitiona direct 51% din actiunile Electrica Muntenia Sud, urmand sa participe cu fonduri la o majorare de capital pentru a detine in final 67,5%. Electrica Muntenia Sud are peste un milion de clienti in Bucuresti si judetele limitrofe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO