Eveniment

E.ON: pretul gazelor ar trebui sa urce cu 20%

12.03.2008, 17:42 10

Distribuitorul de gaze naturale E.ON Gaz Romania spune ca de la 1 aprilie este necesara o majorare a pretului la gaze naturale de 12%, iar pentru tot anul procentul ar trebui sa fie de 20%, astfel incat preturile de pe piata interna sa respecte dinamica cresterii preturilor la import.
"Din cauza acestei cresteri a costurilor noastre de achizitie a gazelor naturale, ne asteptam la o majorare a pretului final la consumator cu pana la aproximativ 15-20% pentru restul anului. Prima etapa a acestei cresteri, de circa 12%, este necesara de la 1 aprilie. Compania noastra a informat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energie (ANRE) despre aceasta necesitate", spun oficialii E.ON Gaz.
Oficialii firmei sustin ca pierderile pe care le-au inregistrat deja in primul trimestru ca urmare a amanarii majorarii tarifelor la gaze naturale precum si a nivelului redus cu care a fost majorat in cele din urma de ANRE se ridica la 55 mil. lei (15 mil. euro).
Ultima crestere a pretului gazelor, in medie cu 8,5%, a avut loc la 1 februarie si a fost determinata de evolutia pretului gazelor naturale din import si din productia interna, precum si de avansul tarifelor pentru inmagazinare si distributie. De asemenea, la 1 februarie pretul gazelor din productia interna a urcat cu 5%, la 495 de lei (aproximativ 200 de dolari)/ 1.000 de metri cubi.
E.ON Gaz Romania estimeaza ca pretul gazelor din import va creste in acest an cu circa 25%. Aproximativ 40% din gazele livrate clientilor provine din import. De asemenea, oficialii firmei sustin ca daca ANRE nu va aproba o noua crestere a pretului gazelor, E.ON Gaz Romania fie va intampina dificultati financiare, fie va reduce importurile. In ambele situatii, E.ON Gaz nu va putea alimenta clientii, in special pe cei casnici.
In urma cu o saptamana, reprezentantii celuilalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, detinut de grupul Gaz de France, au afirmat ca tariful gazelor naturale din import ar trebui sa creasca, in trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului pretului petrolului si al gazelor importate.
Si Distrigaz Sud s-a confruntat cu pierderi importante din cauza intarzierii majorarii tarifelor la gaze naturale, compania pierzand zilnic de la inceputul anului circa 0,4 mil. euro.
Reprezentantii ANRE au spus ca o decizie privind majorarea preturilor va fi luata pana la finele acestei luni si ca fiecare companie are dreptul de a-si elabora propriile calcule in ceea ce priveste pretul la gaze naturale.

Fara panica
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a afirmat ieri ca nu vor fi operate "cresteri spectaculoase de preturi" la gazele naturale, desi semnalele pietei internationale, unde cotatiile sunt in crestere, nu pot fi ignorate. "Ar trebui sa nu lansam mesaje de panica pentru romani", a spus Vosganian la audierile Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor. Comisia l-a convocat pe ministru pentru a discuta despre cresterea preturilor la gaze naturale de la 1 februarie si despre strategia energetica nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO