Eveniment

Economia Romaniei de acum seamana cu cea a Poloniei din urma cu 6-8 ani

15.09.2003, 00:00 27



Evolutia economiei romanesti pare sa fie similara dinamicii inregistrata de Polonia in urma cu sase-opt ani atat in ceea ce priveste cresterea PIB si a exporturilor, cat si fenomenul de dezinflatie, a declarat Radu Craciun, senior analist ABN Amro Romania, in cadrul unui seminar economic.



"Avand in vedere ca cele doua economii sunt apropiate ca dimensiuni, fata de alte state din Europa Centrala, este posibil ca evolutia din Romania sa urmeze acelasi scenariu ca in cazul Poloniei", a spus Craciun.



Produsul Intern Brut pe cap de locuitor inregistrat in Romania se gaseste la valoarea de acum opt ani din Polonia, iar cresterea din ultimii ani este asemanatoare cu cea consemnata de economia poloneza in perioada respectiva.



Analistul ABN AMRO a aratat ca, in cazul ambelor tari, nu consumul a fost principalul factor de dinamizare a cresterii economice, evolutia acestui indicator situandu-se sub 10%.



In acelasi timp, valoarea exportului pe cap de locuitor are o intarziere de sase ani fata de Polonia, urmand sa depaseasca in acest an, 750 $. Craciun a explicat ca aceasta cifra este usor distorsionata de aprecierea puternica a monedei unice europene.



"Nu exclud ca anul viitor sa asistam la o aplatizare a cresterii exporturilor, mai ales ca nu vom mai fi ajutati de evolutiile raportului euro-dolar. Deja sesizam semne de oboseala ale economiei romanesti, din punct de vedere al exporturilor", a afirmat Rraciun.



El a atras atentia asupra faptului ca in Polonia cresterea economica a fost insotita de o accentuare a deficitului de cont curent, care a ajuns pana la 11% din PIB. tinand cont de similitudinile dintre cele doua economii, exista pericolul ca si in Romania sa existe probleme ale pozitiei externe.



"Polonia si-a permis un deficit mai mare pentru ca a fost finantat de investitiile straine. si in Bulgaria a fost inregistrata o crestere a deficitului cu 115%, dar acoperita in proportie de 50% de investitii directe. In Romania nu vom putea sustine un deficit mai mare de 6% din PIB", a mai spus Craciun.



In ceea ce priveste inflatia, decalajul dintre cele doua tari este de sase ani. Craciun spune ca in Romania impactul cresterii preturilor la materii prime si energie se va regasi in mod generalizat in preturi.



Economia poloneza a crescut cu aproape 3%, in primul semestru al acestui an, dupa doi ani in care aproape a stagnat. Ritmul de crestere a PIB a fost de 1,4% in 2002 si 1% in 2001, dupa ce s-a situat la 7% in 1995, 6% in 1996, 6,8% in 1997 si 4% in 1998.



Valoarea PIB pe cap de locuitor este de 3.800- 4.000 de dolari. In acelasi timp, rata inflatiei s-a redus de la 14,9% la 1,9%. Valoarea exporturilor pe cap de locuitor se ridica la circa 1.050 dolari.



Dupa trei ani de scadere severa, economia Romaniei a avansat cu 1,8% in 2000, 5,3% in 2001 si 5,2% in 2002, pana la echivalentul a 2.100 - 2.200 dolari pe cap de locuitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO