Eveniment

Edison, 1 mld. euro intr-o termocentrala la Galati

04.07.2008, 21:56 17

Grupul energetic italian Edison, cu afaceri de peste 8 mld. euro, a carui intrare pe piata locala a fost anuntata inca de anul trecut, ar putea investi peste 1 mld. euro in productia de energie electrica, segment in care doreste sa detina aproximativ 1.000 de MW (peste puterea instalata a unui reactor nuclear de la Cernavoda).
Zona la care se uita italienii este cea a orasului Galati, datorita posibilitatilor avantajoase de transport. Edison nu este prima companie care isi indreapta atentia supra acestei zone ca posibila locatie pentru o investitie. Italienii de la Enel deja au inceput discutiile pentru termocentrala de 900 de MW in colaborare cu compania Global International 200, iar Gaz de France este in discutii pentru realizarea unui unitati de productie pe platforma combinatului ArcelorMittal cu o capacitate similara.
"Inca din 2007, Edison tatona piata, intentia actuala fiind aceea de a construi mai multe proiecte in zona Galatiului cu o capacitate cumulata de 1.000 de MW. Investitia ar putea depasi suma de un miliard de euro iar intentia lor este de a demera lucrarile in urmatorii doi ani. Edison mai este interesat si de partea de energie eoliana, dar si de microhidrocentrale", a declarat Marta Popa, partener in cadrul casei de avocatura Voicu si Filipescu, reprezentantul legal al grupului.
Popa spune ca pentru inceperea acestei investitii urmatorii doi ani sunt extrem de importanti mai ales tinand cont de politica "inconsecventa" a Guvernului care ar putea alunga astfel de investitii majore. "Exista companii care isi doresc pe piata locala un mix energetic, dar care vor investi doar atunci cand politica Guvernului va fi una unitara. In caz contrar, exista si alte tari ca optiune secunda cum ar fi Macedonia", a mai spus reprezentanta casei de avocatura.
Edison a fost interesat si de asocierea cu Termoelectrica pentru constructia unor centrale la Galati, Borzesti si Doicesti, la care insa a renuntat in urma discutiilor cu compania de stat. "Ce nu au putut digera a fost ca Termoelectrica a propus sa aiba o cota de profit garantata", a spus Popa. Edison este interesat si de centralele de la Deva si Paroseni.
O alta companie reprezentata de Voicu si Filipescu este Sinus Holding, unde actionarul majoritar este compania Hungarowind, si care intentioneaza sa investeasca peste 900 mil. euro in dezvoltarea unor parcuri eoliene de 700 MW in regiunea Moldovei. Potrivit Martei Popa, alte doua firme au in vedere constructia unor centrale eoliene de 200 MW in Moldova. Ea nu a dezvaluit identitatea acestor firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO