Eveniment

Elena Udrea nu stie exact cati turisti straini vin in Romania si nici cat cheltuiesc

Elena Udrea nu stie exact cati turisti straini vin in Romania si nici cat cheltuiesc

Elena Udrea, ministrul turismului

17.03.2009, 00:00 65

Ministrul turismului Elena Udrea nu a putut preciza numarul exact de turisti straini care au fost anul trecut in Romania si nici cati bani au cheltuit ei in tara, din cauza ca nu exista o centralizare a acestor date, in afara de cea pusa la dispozitie de Institutul National de Statistica, care ofera date legate de intrarile la punctele de frontiera si innoptarile in structurile de cazare.

"As putea spune doar ca in 2007 au fost aproape 9 milioane de vizitatori care au intrat in Romania, din care cred ca aproape 3 milioane dintre ei au reprezentat turisti care au venit in vacanta", a spus Udrea, cu ocazia targului de turism de la Berlin.
In plus, dat fiind faptul ca este greu de apreciat cati turisti straini vin in tara noastra, ea a mentionat ca nu se pot oferi date legate de cati bani au cheltuit acestia in tara.
Potrivit informatiilor oferite de Institutul National de Statistica, numarul vizitatorilor straini in Romania inregistrati la punctele de frontiera a fost de 8,8 milioane anul trecut, in crestere cu aproape 15% fata de 2007. Cei mai multi vizitatori au provenit din Ungaria (35%), Bulgaria (20%), Germania (9,4%), Polonia (5%), Austria (3,8%) si Franta (3,3%).
Mai mult, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica anul trecut au insumat 7,1 milioane de turisti, in crestere cu 2,2% fata de anul 2007, din care turistii romani au reprezentat aproape 80%, restul fiind turisti straini.
Date oficiale legate de numarul de turisti nu se gasesc nici la asociatiile regionale de pe litoral sau din alte zone turistice, care nu au o centralizare a datelor referitoare la turistii straini.
"Nu putem spune cati turisti au fost anul trecut in Bucovina, deoarece nu avem aceste date", a declarat Catalin Butnariu, vicepresedintele Asociatiei de Promovare a Bucovinei.
Nici reprezentantii Asociatiei de Promovare a Litoralului nu stiu exact care a fost numarul turistilor straini veniti pe litoralul romanesc sau care este capacitatea totala de cazare.
"Nu exista statistici actualizate cu privire la capacitatea de cazare turistica pe litoral. Putem doar estima un numar de 140.000 de locuri", a spus Corina Martin, presedintele Asociatiei de Promovare a Litoralului.
Numarul total al turistilor, atat romani, cat si straini, veniti prin agentii pe litoralul romanesc a fost de circa 1,3 milioane.
Pe de alta parte, in tari ca Austria sau Germania exista date oficiale legate de numarul turistilor straini si de sumele cheltuite de acestia. Astfel, potrivit datelor Asociatiei Vieneze de Turism, turistii romani au cheltuit 12 milioane de euro pe cazare anul trecut in hotelurile din Viena.
Conform aceleiasi surse, in cazul turistilor romani au fost inregistrate in 2008 313.000 de nopti de cazare (cu 36% mai multe decat in anul precedent), care au adus un venit cu 40% mai mare decat in 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO