Eveniment

Enel: Vom aloca 380 mil. euro pentru modernizarea retelelor de electricitate

12.06.2006, 00:00 17

Enel, gigantul de utilitati italian care a castigat licitatia pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud (EMS), a anuntat investitii de 380 mil. euro in urmatorii patru ani in cele trei distributii de electricitate detinute.

"Vom investi 380 de milioane de euro in urmatorii patru ani pentru modernizarea retelelor. Romania trebuie sa detina un sector energetic mai eficient, astfel incat sa mareasca eficienta industriei, in avantajul consumatorilor", a declarat Fulvio Conti, CEO-ul Enel.

Enel a platit 820 de milioane de euro pentru preluarea Electrica Muntenia Sud. Pretul platit de Enel, cumulat cu cele achitate pentru Electrica Dobrogea si Electrica Banat, duce investitia italienilor pe piata de profil la aproximativ un miliard de euro, facand din Enel cel mai mare investitor industrial in Romania.

Enel detine in acest moment 25% din piata distributiei de electricitate, potrivit reprezentantilor sai.

"Prin preluarea Electrica Muntenia Sud am atins cota de piata optima. Nu este prea mult, este mai mica de 30%, nivel impus de autoritati. Aceasta cota de piata ne permite sa conducem o afacere viabila. Singurul lucru pe care il mai asteptam acum este aprobarea din partea Consiliului Concurentei", a mai spus Conti.

Reprezentantul Enel a mai spus ca grupul pe care il conduce nu se va opri la privatizarea Electrica Muntenia Sud. "Ceea ce am reusit sa obtinem acum este cota ideala pentru afaceri. Vom participa si la celelalte procese de privatizare daca ni se va permite", a adaugat el.

Oficialul Enel a reiterat interesul grupului in ceea ce priveste sectorul de generare a energiei. "Nu exista limite bugetare cand vine vorba de a ne atinge tintele in ceea ce priveste piata romaneasca. Suntem interesati de cele doua reactoare de la Cernavoda, dar si de complexurile energetice", a mai precizat seful Enel.

Oficialul italian este de parere ca sectorul energetic autohton are nevoie de investitii majore pentru eficientizare, inainte de restructurare. Regruparea producatorilor de energie, propusa de Ministerul Economiei si Comertului, poate deveni o solutie eficienta doar in contextul existentei unor planuri stricte de investitii.

Conti a mai spus ca deocamdata nu va recurge la importuri de energie pentru aprovizionarea distributiilor detinute, ci va folosi sursele existente.

Italienii au inaintat o oferta financiara totala de 820.09 mil. euro pentru preluarea a 67,5% din actiunile distributiei de electricitate a Capitalei, care va fi chiar valoarea contractului de privatizare.

Statul urmeaza sa incaseze 394,8 mil. euro din vanzarea pachetului de 50% din EMS, suma care nu include eventualele ajustari ulterioare ale pretului. Aportul de capital al italienilor pentru a detine 67,5% va depasi astfel 400 mil. euro.

Pretul oferit de Enel pe actiune este de 41,28 euro, potrivit ministerului de resort, adica de 15 ori mai mare fata de valoarea nominala a unui titlu.

Italienii de la Enel au fost primii care au intrat ca investitor strategic pe piata energiei electrice, semnand in vara anului 2004 contractele pentru achizitia a 51% din actiunile distributiilor de electricitate Banat si Dobrogea. Atunci, statul neavand niciun alt ofertant de rezerva a incheiat afacerea cu Enel, incasand in total 50 mil. euro pe cele doua distributii de energie. Insa, economia de pret facuta de italieni atunci a facut posibil, spun unii analisti, ca Enel sa pluseze la Electrica Muntenia Sud fata de alti competitori.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels