Eveniment

Energia incepe sa atraga banii bancilor

15.04.2008, 19:52 12

Electrica, cel mai mare distribuitor si furnizor de energie electrica local, a contractat un credit de 70 mil. lei (19,4 mil. euro) de la ING Bank, suma urmand sa fie utilizata pentru finantarea unor plati, avansuri si garantii catre furnizorii de electricitate ai companiei.
Electrica se alatura astfel altor mari companii din portofoliul statului sau cu actionariat privat care au inceput sa acceseze fonduri din ce in ce mai mari pentru a-si sustine planurile de dezvoltare.
Contractul dintre Electrica si ING Bank a fost incheiat la inceputul lunii aprilie, in urma unei licitatii desfasurate in februarie, la care au depus oferte sase institutii bancare, potrivit Mediafax.
Reprezentantii Electrica au declarat in luna februarie ca imprumutul va fi rambursat, intr-un an, din surse proprii. Daca scadenta a fost mentinuta, rezulta o dobanda totala de 6,24% pe an.
In afara de Electrica, producatori precum CE Turceni sau Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie local, intentioneaza sa contracteze credite de sute de milioane de euro pentru finantarea proiectelor majore de investitii pe care intentioneaza sa le deruleze. Astfel, la inceputul anului CE Turceni a anuntat ca vrea sa imprumute 300 mil. euro de la BERD, dupa ce si-a anuntat intentia de a investi peste 500 mil. euro pentru modernizari.
Hidroelectrica spunea la sfarsitul anului trecut ca deja se afla in discutii cu Deutsche Bank, Erste, Citibank si ING pentru atragerea unor fonduri de pana la 900 mil. euro pentru sustinerea programului de investitii pe care compania il are in plan pe termen mediu si lung.
Un alt credit major acordat unui producator de energie a fost cel incheiat intre Electrocentrale Bucuresti si Alpha Bank la inceputul anului trecut. Creditul a avut o valoare de 145 mil. euro si este utilizat de catre producatorul de energie pentru achizitia de materii necesare procesului de productie.
Nici companiile care activeaza in sectorul petrolier nu au stat departe de imprumuturile bancare. La inceputul anului reprezentantii Petrotel-Lukoil au declarat ca sunt interesati de atragerea unui credit de 150 mil. euro de la Citibank, imprumutul urmand sa fie folosit pentru asigurarea capitalului circulant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO