Eveniment

Evaluatorii de la Darian: Vom vedea scaderi si de 50%

18.02.2009, 19:57 40

Valoarea proprietatilor din Romania s-a depreciat cu pana la 30% in ultimele patru luni si va scadea fata de valoarea maxima chiar si cu 50% in cazul pietei imobiliare rezidentiale si cu pana la 90% in cazul terenurilor", a declarat ieri Adrian Crivii, directorul general al Darian, companie specializata in evaluarea de active si proprietati imobiliare.

"In ultimele trei luni din 2008 si la inceputul acestui an piata imobiliara din Romania a intrat in picaj. In aceasta perioada proprietatile din Romania s-au depreciat cu pana la 30% si inca exista potential de scadere in acest sens", a spus Crivii. El a explicat ca aceasta evolutie este determinata de faptul ca finantarea este foarte scumpa si se mai acorda doar clientilor sofisticati. In ceea ce priveste piata de evaluare, seful Darian apreciaza ca aceasta va stagna in acest an, pentru 2008 valoarea pietei fiind estimata la 25 mil euro.
"Cred ca piata de profil in 2008 se va ridica la 25 de milioane de euro, in timp ce pentru acest an, intr-un scenariu optimist se va pastra la acest nivel. Cel mai probabil cred ca piata va scadea, insa este greu de estimat acum cu cat", a mai spus Crivii.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri consolidata de peste 14 mil. lei (circa 3,8 mil. euro), in crestere cu 12% fata de afacerile de 12 mil. lei raportate de companie in 2007. Circa 70% din activitatea companiei acopera segmentul corporate, restul fiind reprezentat de evaluarile pentru garantarea imprumuturilor pentru persoane fizice.
De altfel, compania desfasoara evaluari pentru mai multe societati care apartin Fondului Proprietatea. "Luna viitoare terminam evaluarile pentru cele aproape 70 de companii din cadrul Fondului Proprietatea, in vederea listarii acestora la Bursa", a apreciat Crivii. Anul trecut el estima ca valoarea societatilor evaluate de companie care apartin Fondului Propietatea se ridica la peste 4 mld. euro.
Pentru acest an compania a anuntat ca isi va concentra activitatea pe clientii corporate. "Strategia prevazuta de Darian pentru acest an implica orientarea catre sectorul corporate, prin consolidarea businessului si a relatiilor deja exsitente cu clientii nostri. Incercam sa fim flexibili in acest an, astfel ne gandim sa acordam discounturi de pana la 30%, in functie de vechimea si marimea lor", a spus Crivii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO